Sõnades on Eesti elanikud tublid patareide kogujad

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud patareid ja akud.
Kasutatud patareid ja akud. Foto: Peeter Langovits
Eestis patareide ja akude kogumisega tegelev MTÜ EES-Ringlus uuris, milline on inimeste teadlikkus vanade patareide tagastamisvõimalustest. Selgus, et vähemalt sõnades on eestimaalased tublid patareide kogujad.

66 protsenti uuringus osalenutest teadis, et kasutatud patareisid ja akusid saab kauplusesse tasuta ära anda ning 76 protsendi arvates ei ole selline kogumissüsteem tülikas.

«Uuringu tulemused on meie arvates isegi üllatavalt positiivsed – oma sõnade järgi on tarbijate teadlikkus üllatavalt kõrge. Samas ei käitu nad tegelikus elus sugugi nii arukalt. Täna võetakse Eestis tagasi ligikaudu kuus protsenti müüdud patareidest, 2012. aastaks peab see määr tõusma vähemalt 25 protsendini,» kommenteeris tulemusi MTÜ EES-Ringlus juhatuse liige Margus Vetsa.

Möödunud aasta septembris jõustus valitsuse määrus, mille järgi peavad kõik jaemüüjad, kes müüvad patareisid ja akusid, võtma neid kasutatult ka tagasi.

Kauplustesse toodud vanad patareid  ja akud kogutakse EES-Ringluse logistikakeskusse, sealt lähevad need ümbertöötlemisele. Ümbertöötlemise käigus saadud materjalid suunatakse toorainena tagasi tootmisesse.

Küsimuste korral saavad nii tavatarbijad kui ka ettevõtjad abi patareide infoliinilt numbril 6484513.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles