Kingisepp: praakkauba asendamise kulude kandmise kohustus on siduv ka Eesti müüjale

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põrandaplaate on poodides saada suures valikus, vahel võivad aga defektid ilmneda alles nende paigaldamisel.
Põrandaplaate on poodides saada suures valikus, vahel võivad aga defektid ilmneda alles nende paigaldamisel. Foto: Liis Treimann

Euroopa Kohus leidis hiljutises otsuses, et kauba praagiks osutudes peab kaupmees kandma kõik selle asendamisega seotud kulud.  Tartu Ülikooli tsiviilõiguse dotsendi ja tarbijaõiguste kaitse komisjoni juhi Margus Kingisepa sõnul on Euroopa Kohtu niisugune tõlgendus siduv ka Eesti jaoks.

«Kui asendamine on ainus lepinguga vastavusse viimise võimalus, ei saa müüja tugineda sellele, et see tekitab talle ebamõistlikke kulusid või põhjendamatuid ebamugavusi,» märkis Kingisepp.

«Seega peab näiteks integreeritud köögimööbli osaks oleva defektse ahju korral müüja ahju demonteerima ja ära viima, uue ahju kohale tooma ja selle mööblisse paigaldama koos vajaliku viimistlusega, mis on vajalik endise olukorra taastamiseks,» selgitas Kingisepp.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles