Müüja peab kandma kõik praakkauba asendamise kulud

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põrandaplaate on poodides saada suures valikus, vahel võivad aga defektid ilmneda alles nende paigaldamisel.
Põrandaplaate on poodides saada suures valikus, vahel võivad aga defektid ilmneda alles nende paigaldamisel. Foto: Liis Treimann

Euroopa Kohus leidis hiljutises otsuses, et kauba praagiks osutudes ei piisa üksnes selle uue vastu vahetamisest ja ostjale üleandmisest. Kui näiteks plaatidel, mis on juba seguga põrandale kinnitatud, ilmneb puudusi, tuleb need taas üles võtta ja uued paika panna, kusjuures kõik sellega seotud kulud peab kandma müüja.


Probleem seondubki eelkõige toodetega, mis ühendatakse püsivalt ning mille demontaaži ja uue paigaldamisega kaasnevad märkimisväärsed väljaminekud. Kohtuotsus puudutas kahte juhtumit. Ühel juhul oli Saksamaa elanik ostnud poleeritud põrandaplaadid kogumaksumusega 1382 eurot ja lasknud need oma majja paigaldada.

Kui ligi kaks kolmandikku plaatidest oli juba maas, märkas majaomanik neil tumedaid laike. Tarbija tellitud ekspert jõudis järeldusele, et laigud pärinevad mikrolihvimise jälgedest tootmises, mida pole võimalik kõrvaldada. Ainus lahendus on plaadid täiesti välja vahetada.

Eksperdi hinnangul läinuks praakplaatide ülesvõtmine ja uute paikapanemine maksma 5830 eurot. Kuna see summa oli tunduvalt suurem kui plaatide endi maksumus, leidis kaupleja, et selliste kulutuste hüvitamine pole põhjendatud.

Teisel korral ostis tarbija interneti vahendusel nõudepesumasina, mille lasi oma kodus paigaldada. Seejärel ilmnes aga seadmel rike, mida parandada polnud võimalik. Inimene ei nõudnud kauplejalt mitte üksnes uue nõudepesumasina kohaletoimetamist, vaid ka rikkega masina eemaldamist ja asenduskauba paigaldamist või sellega seotud kulutuste hüvitamist. Kaupleja ei nõustunud.

Euroopa Kohus leidis, et kui võimalik on ainult praakkauba väljavahetamine, peab müüja selle ise eemaldama kohast, kuhu see paika pandi, ja paigaldama uue. Teine võimalus on, et müüja katab praagi eemaldamise ja uue paigaldamisega seotud kulud. Seda ka juhul, kui müügilepingu järgi ei olnud müüjal esialgu kohustust ostetud toode paigaldada.

Kohus põhjendas oma seisukohta sellega, et kui tarbija ei saaks puudustega kauba asendamise korral nõuda müüjalt nimetatud kulude katmist, tekiksid tal lisakulud. Neid poleks ta pidanud kandma, kui müüja oleks müügilepingut nõuetekohaselt täitnud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles