Õendusteaduse magistriõpe laieneb Tallinna

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Tallinna keskhaigla õed koos arstidega õpetajatele toetust avaldamas.
Ida-Tallinna keskhaigla õed koos arstidega õpetajatele toetust avaldamas. Foto: Liis Treimann

Tartu Ülikooli arstiteaduskonna õendusteaduse osakond hakkab nüüd magistriõpet korraldama ka Tallinnas.


«Nüüdisaja tervishoid, kus õendus ja arstindus on kaks keskset teineteisega põimuvat kutsetegevust, millel mõlemal on oma kindel roll patsientide abistamisel, ei ole mõeldav ilma pädevate õendusjuhtideta. Lisaks kvaliteetsele ravile, mille osutajaks on arstid, vajavad patsiendid ajatundlikku abi ka õdede poolt,» ütles Eesti Õdede Liidu president Ester Pruuden.

Ühiste kavatsuste protokolli järgi tagab Tartu Ülikooli arstiteaduskonna õendusteaduse osakond 2012/2013. õppeaastal magistriõppe toimumise osaliselt Tartus ja osaliselt Tallinnas.

Tallinna Tervishoiu Kõrgkool, Põhja-Eesti regionaalhaigla ning Ida-Tallinna keskhaigla võimaldavad kasutada oma ruume õppetöö läbiviimiseks. Lisaks võtavad haiglad kohustuse tagada magistrantidele õendusjuhtimise praktikavõimalus koos magistrikraadiga juhendajatega.

«Magistriõppe võimaluste toomine Tallinna on väga tähtis, sest Tallinnas töötab kõige rohkem õdesid ja kuna õed õpivad magistriõppes töö kõrvalt, siis on oluline, et õpe toimuks nende kodu lähedal,» ütles Tartu Ülikooli arstiteaduskonna õendusteaduse lektor Ilme Aro.

Õendusteaduse magistriõppesse oodatakse rakendusliku kõrgharidusega õdesid, keda on Eestis praegu juba pool kõigist Eestis praktiseerivatest õdedest.

Tartu Ülikoolis on saanud õendusteaduse magistristrikraadi omandada juba 1994. aastast. Õppe käigus omandatakse õenduspedagoogika või õendusjuhtimise eriala, magistrandid saavad ettevalmistuse patsiendikeskse õendusabi õpetamiseks tervishoiu kõrgkoolides ja korraldamiseks tervishoiu eri tasanditel.

Praeguseks on Eestis 48 õendusteaduse magistrit, kellest neli õpib doktorantuuris: üks Eestis ja kolm Soomes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles