Kõik kortermajad saavad tulevikus endale automaatselt ühistu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priidu Pärna
Priidu Pärna Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Juristide liidu esindaja Priidu Pärna sõnul hakkab tulevikus korteriomandile ja korteriühistutele kehtima uus ühine seadus, mis peaks senise õigusliku rägastiku kaotama. Kõik kortermajad saavad sellega endale automaatselt ühistu.


Uus seadus puudutab Eestis umbes miljonit inimest, ütles Pärna. Sellega tahetakse lahendada nende majade probleemi, kus korteriühistut ei ole. Praegu käib erinevate majade valitsemine meil erinevate reeglite alusel.

Kus ühistut pole, näiteks väikestes majades, on igasuguseid toetusi ja abirahasid Pärna sõnul raske saada. Sellised majad moodustavad täna aga umbes poole kõigist kortermajadest.

Praegu kehtivad kortermajadele korraga korteriühistu, korteriomandi ja mittetulundusühingu seadused. Uus seadus ühitab need.

Mis siis muutub? Korteriomandi mõiste jääb üldiselt samaks. See koosneb korterist kui maja reaalosast ja selle juurde kuuluvast elamu ja krundi mõttelisest osast. Korteriühistu on elamu valitsemiseks tekkiv juriidiline isik koos oma juhtimisorganite ja eelarvega. Suures osas on tegu kaasomandiga ja see tekitab vaidlusi õiguste osas.

Oma reaalosa piires on omanikul ainuotsustusõigus, muus osas otsustab üldkoosolek. Kas näiteks korteriomanik võib radiaatoreid eemaldada või rõdu kinni ehitada? Küttesüsteem ja akna välimine raam ning rõdud on tegelikult kaasomandis. Välisilmet ei tohi muuta. Uus seadus siin midagi ei muuda.

Korteriühistu on ka uue seaduse mõttes juriidiline isik ja mittetulunduslik organisatsioon. Omaniku eest see vara ei käsuta.

Nüüd tekib korteriühistu kõigisse kortermajadesse ja see lõpetab senise ühistuta omanike diskrimineerimise toetuste jagamisel. Teiseks, kui soetate murutraktori, siis sellest kuulub mõtteline osa ka teistele ja korteri müügil tuleks see kinni maksta. Kui on ühistu, siis kogu vara kuulub ühistule ja ka kõik nõuded esitatakse sellele.

Korteriühistud tekivad uue seaduse järgi automaatselt, neid pole vaja asutada. Juhatuse asemele võib määrata valitseja ja ühistu pankrotti asendab saneerimine. Korteriomanikel tekib õigus tutvuda ühistu pangakontoga ja nõuda võlgniku korteriomandi sundmüüki. Seadus jõustub praeguse kava kohaselt 1. jaanuaril 2016.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles