Tähtajalise hoiuse ennetähtaegne lõpetamine võib tuua lisakulu

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoiupõrsas
Hoiupõrsas Foto: Caro / Scanpix

SEB on muutnud tähtajalise hoiuse ennetähtaegse lõpetamise tingimusi: päevapealt raha väljavõtmisel võib pank nõuda selle eest kompensatsiooni, kuid see sõltub nii hoiustamisperioodist kui ka hoiustatava summa suurusest.


Postimees.ee poole pöördunud lugeja, kellel on SEB-s tähtajaline hoius, oli üllatunud, kui sai pangalt teate tähtajalise hoiuse tingimuste muutumise kohta.

Kui kogunenud intressist jäi inimene tähtajalise hoiuse ennetähtaegsel lõpetamisel ilma ka vanade tingimuste järgi, siis nüüd võib päevapealt raha väljavõtmisega kaasneda ka pangale tekkinud kulude hüvitamine.

SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu selgitusel muudeti 2. veebruarist tingimusi, et muuta loogilisemaks tähtajalise hoiuse ja kasutushoiuse vahekorda.

Kui tähtajalise hoiuse puhul antakse raha kindlaks ajaks pangale hoiule, siis juhul, kui inimene ei tea, kas tal läheb seda raha vaja või ei lähe, tuleb Vohu sõnul otsustada kasutushoiuse kasuks.

Senised tingimused võimaldasid aga tähtajalist hoiust suhteliselt lihtsalt ennetähtaegselt lõpetada ja ilma jäi sel juhul vaid vahepeal kogunenud intressist.

Uute tingimuste järgi on hoiuse ennetähtaegsel lõpetamisel kaks võimalust raha väljavõtmiseks: ühel juhul tuleb alates teatamisest kolm pangapäeva oodata, teisel juhul võib raha kätte saada samal päeval, kuid siis lisandub Vohu sõnul ka teenustasu, mis sõltub hoiuse tähtajast ja summa suurusest.

«Pangal on õigus nõuda hoiustajalt hoiuse ennetähtaegse lõpetamisega pangale tekitatud kulu hüvitamist. Hoiustaja hüvitab pangale hoiuse ennetähtaegse lõpetamise kulu ulatuses, milles see ületab hoiuse eest kuni ennetähtaegse lõpetamise päevani arvestatud intressi,» rääkis Vohu.

Kulu kaasneb panga jaoks sellega, et tähtajalise hoiuse puhul ei ole pank arvestanud, et inimene tahab oma hoiustatud raha varem tagasi saada ning on selle omakorda välja laenanud. Raha ennetähtaegseks tagastamiseks peab pank selle summa kuskilt hankima.

«Panga kulu tekib siis, kui ta peab sama ressursi ostma sisse kallima hinnaga,» selgitas Vohu. Täiendava intressikulu arvutamise aluseks võetakse tema sõnul pankadevahelisel rahaturul vastava valuuta suhtes vastavaks perioodiks noteeritava intressimäära ja algselt kokkulepitud intressimäära vahe.

Alates 2. veebruarist 2009 sõlmitakse SEB pangas kõik uued tähtajalise hoiuse lepingud uutel tingimustel. Juba sõlmitud tähtajalise hoiuse lepingutele kehtivad panga teatel olemasolevad tingimused jooksva hoiuperioodi lõppemiseni.

Automaatse pikenemisega tähtajalise hoiuse lepingutele kehtivad olemasolevad tingimused 1. märtsini 2009. Alates 2. märtsist 2009 pikendatakse tähtajalised hoiused automaatselt uutel tingimustel.

***

Äripäev kirjutas täna, et kui Swedbankis, SEB-s ja Nordeas saab tähtajalist hoiust katkestada, siis Sampo pangas mitte.

Ka Swedbankis jääb klienti hoiuse ennetähtaegsel lõpetamisel ilma intressidest: kui hoius on tehtud igakuiste intressimaksetega, vähendab pank väljamakstud intresside võrra tagastatavat hoiusesummat, kui intressid makstakse tähtaja lõpus, siis katkestamisel intressi lihtsalt ei maksta.

Nordeas tuleb hoiuse ennetähtaegseks lõpetamiseks esitada pangale taotlus, mille pank rahuldab 15 päeva jooksul ning ei ole seejuures samuti kohustatud intressi maksma.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles