Veebruaris kasvas elektritarbimine kaheksa protsenti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter
Elekter Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Veebruaris tarbiti Eestis mullusega võrreldes 8 protsenti enam elektrit (844 GWh). Möödunud kuu tõi kaasa ka selle talve tarbimisrekordi, kui 6. veebruari hommikul kell 10:05 mõõdeti Eesti elektrisüsteemi tarbimiseks 1572 MW.

Elektri tootmine on langustrendis alates aasta algusest – jaanuaris toodeti 21 protsenti ning veebruaris 5 protsenti aastatagusega võrreldes vähem elektrienergiat. Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et elektri tootmise vähenemise peamiseks põhjuseks oli elektribörsi suhteliselt madal hinnatase mõjutatuna Põhjamaade hindadest. «Sellest tulenevalt osutusid kodumaised tootjad vähem konkurentsivõimeliseks, sealhulgas keskkonnanõuete karmistumise tõttu. Nimelt hakkasid 2012. aasta algusest kehtima uued väävli ja lämmastiku heitmete piirangud, millega vähendati elektritootjatele lubatud SO2 emissiooni limiiti 25 000 tonnile aastas,» ütles Veskimägi.

Lätis toodeti võrreldes eelmise aasta veebruariga elektrienergiat 26 protsenti vähem, mis oli eelkõige tingitud ligi kaks korda vähenenud elektrienergia tootmisest Daugava hüdroelektrijaamade kaskaadil. Nii võimaldas Lätis sisemaine elektri tootmine katta 68 protsenti Läti omatarbimisest. Seejuures moodustas Lätis elektrienergia import Eestist ligi 40 protsenti Läti koguimpordist.

Leedus kasvas elektri tootmine võrreldes aastataguse perioodiga seitse protsenti. Selle peamisteks põhjusteks olid Leedu soojuselektrijaama tootmise kasv ligi kolm korda ning kõrged hinnad Leedu elektribörsil. Leedu kogutootmine võimaldas veebruaris katta 45 protsenti riigi omatarbimisest ning defitsiidiks kujunes 521 GWh. Veebruarikuus moodustas Leedus elektrienergia import kolmandatest riikidest ligi 74 protsenti koguimpordist.

Samal ajal moodustas Eestisse imporditud elektrist 50 protsenti import Leedust, kus Leedu turuosaliste poolt Eesti hinnapiirkoda müüdud kogused on võrreldes mullusega oluliselt kasvanud. Tõusnud on ka Soomest imporditud kogused, mis moodustavad 43 protsenti.

Kokkuvõttes oli Balti riikide defitsiit veebruaris 640 GWh, mis on võrreldes aastataguse ajaga suurenenud rohkem kui kaks korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles