On viimane aeg hakata mõtlema suvise lillepeenra peale

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Luigas soovitab aias kasvavate lillede valikut aeg-ajalt uuendada ja võtta juurde mõni uus ja huvitav õitseja.
Eva Luigas soovitab aias kasvavate lillede valikut aeg-ajalt uuendada ja võtta juurde mõni uus ja huvitav õitseja. Foto: Peeter Langovits

Paljud suvelilled vajavad ettekasvatamist ja enamiku selliste seemned tuleks mulda panna märtsis-aprillis. Samuti on kauneid üheaastaseid lilli, mis tuleks ilmade soojenedes otse kasvukohale külvata.


Aianduskeskuse Hansaplant hooajataimede osakonna juhataja Eva Luigase sõnul on suvelillede puhul oluline jälgida, millal taim külvata tuleks ja kas ta on ettekasvatatav või mitte.

«Mille kohta on öeldud, et pane kasvukohale, selle puhul tähendab see, et ta ei talu hiljem mitte mingit näppimist. Ma tean seda, sest olen seda proovinud,» kinnitas ta.

«Suvelillede puhul tuleb silmas pidada, et kuna nende eesmärk on kogu aeg õitseda ja paljuneda, kuulub nende hoolduse hulka närtsinud õite äranoppimine,» kirjeldas aednik. «Sellega sa näpistad teda tagasi, ei lase seemet valmistada ja annad uut jõudu õitsemiseks.»

Niimoodi ei kuluta taim energiat seemnete moodustamisele ja suunab selle just õitsemisse. Ka kehtib suvelilleseemnete puhul sama reegel mis kõigi teistegi kohta – hästi pisikesed seemned tuleb külvata mulla pinnale ehk mida suurem seeme, seda sügavamale tuleb panna.

Luigase sõnul on lillede seemnest kasvatamine tore just seetõttu, et valik on tohutult suur. Päris algajale aednikule soovitas ta kõigepealt katsetada selliste lilledega, millega õppiv rohenäpp juba varem kokku on puutunud.

«Alustada võiks millegagi, mida juba elus enne nähtud on ja siis natukese aja pärast võtta midagi uut ja huvitavat juurde,» soovitas ta. «Ning silmad-kõrvad tuleb lahti hoida.»

Alustuseks võiks valida näiteks kolm-neli sorti, mida kasvatada seemnest, mõned võtta pisitaimena ja mõned juba potis väikese taimena. «Siis saab ühe aastaga palju targemaks, kui sul on erinevas arenguastmes taimed,» selgitas Luigas.

Kaheaastaste suvelillede puhul on oluline teada, et need õitsevad sarnaselt püsililledega alles teisel aastal. Luigase sõnul võib selline lill ka juba samal aastal õitsema hakata, aga seda juhul, kui külv on tehtud väga vara – kevadtalvel – ja kui kevad on olnud soe.

«Aga üldjuhul pannakse selliste lillede seemned maha alles suve teisel poolel ja jäetakse seeme sinna üle talve,» lisas spetsialist.

Suuremates pottides või terrassil lilli kasvatades tuleks püsikute ja üheaastaste suvelillede kombineerimisel arvestada, et nendel on hoopis erinevad ootused toitainete ja vee suhtes. «Tihti püsililled ei vaja nii palju kastmist ja nii palju väetist,» ütles Lui­gas ja lisas, et nende kombineerimisel tuleks valida võimalikult sarnaste soovidega taimed.

Tema sõnul kasvatatakse suvelilli ja püsililli tihti koos just noores aias, kus püsililled ei ole veel suureks kasvanud, ning üheaastaste lilledega kaetakse ära must mullapind või multš. «Sama on üheaastaste lillede kasvatamisega roosipeenras. Mõni ei taha üldse happelist mulda, aga roos armastab nõrgalt happelist,» sõnas Lui­gas. «Võimalik see siiski on – meie emad ja vanaemad on seda kogu aeg teinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles