Perearst: peame õppima töötama etteplaneeritult

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Perearst Svea Rosenthali sõnul on meie inimestel väga suur unepuudus - oluline oleks varem magama minna ning et ennast mitte liialt ära väsitada, tuleks tööd rohkem ette planeerida ja mitte kõike korraga teha.


Väga paljud meie inimesed töötavad Rosenthali sõnul liiga suure tempoga ja pahatihti planeerimatult, nagu kustutaks tulekahju, mis väsitab ja tekitab suuremat unevajadust, kirjutab

Maaleht

.

Kui meie tegeleme tööl sageli mitme asjaga korraga ning igaüks võib samal ajal juurde astuda ja midagi küsida ja see nõuab ümberlülitumist, siis jaapanlased teevad näiteks tööd etteplaneeritult ja nende õhtud on vabad.

Jaapanlastest rääkides märkis Rosenthal veel, et kui inimene töölaua taga mõtleb, siis jääb teine inimene talle lähenedes teatud kaugusel seisma ning kui temast mõne aja jooksul välja ei tehta, läheb ta lihtsalt ära: see on teise inimese isikliku aja ja ruumi austamine, mis meie ühiskonnas tema sõnul praegu puudub.

Arvestades Idamaade soovitusi päevarütmi osas, on väärtuslikem uneaeg Rosenthali sõnul kella 10st õhtul kella 2ni öösel, mil toimub kõige suurem energia kogumine ning kui inimene sel ajal ei maga, jääb ta edaspidine uni pinnapealseks; samuti tuleks tund-poolteist enne uinumist  leida rahulikku tegevust, mitte vaadata meelierutavaid filme ega rääkida muredest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles