Henrik Roonemaa: akuga toodet ei maksa kogu aeg seinas hoida

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Roonemaa nutitelefonis.
Hendrik Roonemaa nutitelefonis. Foto: Toomas Huik

Ajakirja Digi peatoimetaja Henrik Roonemaa soovitas Tallinna tarbijakaitsepäeval saalisolijate küsimustele vastates akuga tooteid mitte kogu aeg seinas hoida, sest «kõik akud on surelikud».


«Kasutage oma sülearvuteid normaalselt, aegajalt laadides ja vahel juhet seinast välja võttes,» õpetas Roonemaa. Kui arvutit kasutada laua peal, tuleks aku enne täis laadida ja tagant ära võtta Ka kodused lauatelefonid soovitas ta täislaetuna laadija pealt ära võtta. Samas pole teleri juhet mõtet kogu aega seinast välja tõmmata - selle võib puldist kinni panna.

Roonemaa sõnul pole sülearvutid väga vastupidavad ja lähevad alati ühel hetkel katki, sest neid kantakse kaasas ja kasutatakse igasugustes olukordades. Kui on valida võrdsete sülearvutite vahel, siis soovitas ta osta pikema garantiiga toode. Paljud tootjad pakuvad juba 3 aasta pikkust garantiid. Akul on garantii aga alati 6 kuud.

Küsimusele, millist telerit praegu valida, vastas Roonemaal abiks olnud Euronicsi esindaja Meelis Väljamäe, et kindlasti tuleks valida LCD. «Plasmateleritel on nišš väga suurte telerite puhul. Ehkki plasma võtab rohkem voolu ja on raske tõsta, on see samas andestavam kehva signaali suhtes,» selgitas ta. Tehnoloogia areneb kiirest ja näiteks LED teleril on voolutarve juba kordades väiksem.

Teleri valik sõltub mudelist ja hinnaklassist. On 5-6 head tootjat, keda võib alati usaldada. Roonemaa sõnul tulevad odavamad mudelid kõik ühest kohast ja sildid pannakse hiljem külge. Praktiliselt kõik komponendi toodetakse Aasias, Euroopas pannakse aparaat vaid kokku.

Euronicsi esindaja sõnul ei kesta tänapäevased telerid sugugi vähem kui varem - vähemalt 25 aastat peaks teler vastu pidama, kui seda kuus tundi päevas vaadata.

Juttu oli sellestki, et tootja antud viie aasta garantii kehtib vaid siis, kui toode on ametlikult maale toodud ja suurtes poodidest ostes see ka nii on. Pikendatud garantii puhul võidakse aga pärast 2 aastat remontimisel töö eest raha küsida, sest müüja vastutab vaid selle aja jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles