Selveris on munade müük kasvanud mitu korda

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munad.
Munad. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Selveri avalike suhete juht Annika Vilu sõnul ostetakse neilt praegu mune mitu korda rohkem kui tavaliselt.

«Praegu me mune kahekordses koguses ei müü, sest pole, mida müüa. Kui alguses kasvas müük mitmel pool kahekordseks, siis soodsamad munad said otsa ja juurde neid paraku soovitud koguses ei tule. Mune tuuakse kauplustesse küll igapäevaselt, aga tarnijatel pole nõudlusele vastavat kogust pakkuda,» tõdes Vilu.

«Võib-olla inimesed kardavad, et lihavõttenädalal enam ei saa ja ostavad praegu kõik lihavõttemunad ära. Tõenäoliselt ostavad ka väiksemad toitlustuskohad ja teised suuremad tarbijad, kes ise ei saa enam otse tootjalt kätte,» ütles Vilu ning lisas, et neil on tavapärasest palju rohkem just selliseid kliente, kes tulevad poodi ja soovivad osta korraga näiteks seitse kasti mune.

«Meil oli üks päev juhus, kus Narvas Kerese Selveris oli keegi tulnud ja öelnud, et ta ostaks ära kõik meie private label’i munad, mis poes parasjagu üldse olemas oli. Kindlasti ei ole see koduse majapidamise kogus,» möönis Selveri avalike suhete juht.

Vilu sõnul on nende kõige ostetavama, private label karbis oleva Talleggi keskmise suurusega muna hind tõusnud seitse protsenti. Karbi hind oli enne 98 senti, praegu maksab too 1,05 eurot. «Nii palju, kui on sisseostu hind kasvanud, nii palju me täpselt juurde ka paneme,» täpsustas ta.

Tarne kohta ütles Vilu, et nad ei saa nii palju kui tahaksid: «Me küll saame, aga nõudlus on hoobilt kasvanud seoses meedias kajastatud lugudega, et mune on vähe. Tegelikult kordub täpselt sama, mis on olnud tatra ja suhkruga – kui kirjutatakse, et kohe läheb kallimaks ja saab otsa, siis inimesed tormavad seda ostma.»

Vilu selgitas, et kauplusekett on püüdnud tellida täpselt nii palju mune, kui on olnud nõudlust, ent tarnijatel lihtsalt pole selliseid koguseid anda. Muna müük kasvas Selverites oluliselt juba eelmisel nädalal, kõige rohkem ostetakse Tallinnas ja Ida-Virumaal.

«Kui suhkru ja tatra puhul polnud teada, millal hind võiks uuesti alla minna, siis muna puhul on tootjad selgelt öelnud, et see tõenäoliselt on aprilli lõpp mai algus, kui Euroopa kõik tootmised saavad oma asjad korda ja hakkavad jälle tavapäraselt tootma,» sõnas Selveri esindaja.

«Peenematele euronõuetele üleminek tähendas tootjate jaoks investeeringuid ja võib-olla
nad ikkagi selle argumendiga hoiavad ka hindu kõrgemal,» ütles Vilu, et kohe ei pruugi hinnad uuesti langeda.

«Aga vähemalt selleks ajaks peaks kaduma defitsiit. Ja kui mune on turul piisavalt, siis paneb turul oleva kauba ja selle nõudluse suhe hinna paika. See võiks viia hinnataseme jällegi alla,» lisas ta.

Siiani on Selveri kõikides poodides mune jätkunud, ent valik on kesisem, sest nagu ka teistes kauplustes, kipuvad kõige soodsamad munad õhtuks otsa saama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles