Marge Reinap: perearst saab muuta inimese tervisekäitumist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marge Reinap.
Marge Reinap. Foto: TAI

WHO esindaja Eestis Marge Reinap rääkis Tallinna perearstide konverentsil, et Eesti elanikel on tervisekäitumise osas suuri arenguvõimalusi ja perearst saab siin tõhusalt kaasa aidata.


Praegu tarvitab liiga suur osa Eesti elanikest alkoholi ja suitsetab ning kehaline aktiivsus on väike. Kõige sellega kaasnevad oma riskid, mis põhjustavad kroonilisi haigusi ja lõpuks ka surmajuhte.

Enneaegse suremuse kadudest moodustab alkohol 35 protsenti. Rahas teeb see sadu miljoneid eurosid aastas. Alkoholi tarvitamise langusega kaasneb kohe surmade arvu vähenemine, näitab statistika.

Kui ennetada vereõhu kõrgenemist, vere lipiidisisalduse kasvu ja sukrusisaldust, saab ära hoida palju haigusi ja sumasid.

Perearst on sageli inimese esimene puutepunkt tervishoiuga. 70 protsenti inimestest käib korra aastas perearsti juures ja see võimaldab hinnata tema terviseriske, samuti tema tervisekäitumist. Uuringud näitavad, et 84 protsendil patsientidest on suurenenud tõenäosus pärast intensiivset nõustamist suitsetamisest loobuda.

Tervisekäitumise muutuse soovitust on seni rohkem saadud just suitsetamise puhul.. Perearst saab teha suitsetamise-, alkoholi- ja depressioonitesti ja riskianalüüsi ning hiljem nõustada ja motiveerida. Tuleb küsida iga patsiendi käest, kuidas ta elab. Vajadusel suunata nõustamiskabinettidesse või eriarsti juurde. Et side ei kaoks, tuleb inimene tagasi kutsuda ja jälgida, kuidas tal läheb, pikema aja jooksul.

«Arsti sõnal on kaalu, aga mõju on ka ütlemata jätmisel,» pani WHO esindaja perearstidele südamele. Kui riskikäitumisele jääb tähelepanu pööramata, võib patsient saada sellest oma valele käitumisele õigustuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles