Postimehe suur munavärvimistest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tarbija24 otsustas välja selgitada, kuidas saab kõige ilusamad kirjud munad. Suur munavärvimise test nõudis kaks tundi aega ja kaks karpi valgeid lihavõttemune.


Toimetusse tõi munavärvimine palju segadust ja elevust.

«No mida te nüüd ette võtsite?» küsis üks toimetaja.
«Teate, köögist tuleb hullu kärsahaisu...» kaebas teine.

Rõõmu kuipalju!

Mustikad
Ilusad sinakaslillade täppidega munad saab siis, kui panna riidelapi sisse muna ümber külmutatud mustikaid. Sealjuures tuleb jälgida, et mustikaid jätkuks igale küljele. Siis niidiga pundar kinni ja keema!

Ja siis see tuli – väga tugev mustikahais, mis sundis kõrvaltoimetuse reporterid välja tulema ja küsima, et mida hullu ette võtsite?

12 minutit hiljem saab riidelapi ja keedumustikamassi seest imearmsa sini-sinise laigulise muna. Tarbija24 värvis Marjamaa talu kultuurmustikatega – aga mis tulemuse veel tavaliste metsast korjatud mustikatega saab!?

Sibulakoored
Sibulakoorte puhul otsustasime katsetada mitut eri moodi valmimist. Esimesele munale kinnitasime teibitükiga pisut nööri ja siis mässisime sibulakoortesse. Veidi niiti peale ja valmis!

Teise muna ümbritsesime sibulakoortega ja siis panime nailonsuka sisse. Kolmanda peale asetasime esmalt toakaselehe, siis sibulakoored ning kõige peale riidetüki.

Kõige tugevamate värvidega jäi ainult sibulakoortega värvitud muna. Paelaga ümbritsetud kohad olid väga heledad. Suka sisse pandud muna jäi pisut heledam ning kõige kahvatum oli riidenartsu mässitud muna. Lehemustrit ei jäänud munale peaaegu üldse.

«Noh, mina eelistan ikkagi neid vanamoelisi sibulatega, ainus õige viis,» kinnitasid online-reporterid.

Sibulakoortega munad osutusid tõelisteks tšempioniteks: hiljem korraldatud munakoksimisvõistluses suutsid need võita kõik teised kirgaste värvidega variandid.

Peedimahl
Peedimahlaga ilusat koort ei saa. Peedimahla abil saab aga koore alla imeilusa mustri. Peedimahlaga on ideaalne värvida keemise käigus pragunenud mune. Selleks tuleb võtta keedetud muna, koksida selle pind veelgi mõralisemaks ning siis valada peedimahlaga üle. Koore alla jäävad imeilusad pupursed jooned, mis kauni võrguna tervet muna katavad.

Küünal
Muna tuleb hoida küünlaleegi kohal, kuni sellele tekivad mustad jutid. Sealjuures ei tohi ära ehmatada, kui muna praksuma hakkab. (Allakirjutanu ehmatas ja viskas muna käest.)

Küünlaleegi abiga saab sünged munad. Et muna jääks efektsem, lase see üle juukselakiga. Mune vaatama tulnud reporter teatas, et teguviis nägi välja eriti võigas, aga lõpp-tulemus täitsa kihvt.

Munavärvid: tabletid
Tegu kõige odavamate toiduvärvitablettidega. Valasime pooleteise supilusikatäie jagu äädikat topsi, lisasime sama palju vett, seejärel panime sisse tableti, lahustasime selle ära ning valasime veel pool topsitäit kuuma vett peale. Pistsime keedetud muna segu sisse, ootasime viis minutit ja valmis!

Topsist tulid välja kirkad munad, millel nagu värvilist pitsi ümber maalitud. Munad nägid vaat et veel paremad välja kui pakendi pildil!

Samas hiljem muna koorides avaldus naljakas vaatepilt: muna oleks nagu leetrid saanud ja oli üleni värvilisi täppe täis!

Looduslik pulbervärv
Pulbervärv topsi, pool tassitäit kuuma vett juurde, siis segada ja keedetud muna sisse. Munad jäid ühtlaselt pastelsed ja kaunid. Ainus mure – kaks erinevat pulbervärvi värvisid muna pea sama tooni lillaks.

Pärlmuttervärv
Pärlmuttervärv on kõige kallim. Juhendi järgi peab panema värvid kuuma vette, ootama pisut. Seejärel tõmbama kätte kilekindad, tilgutama kuni kolm tilka kaht eri värvi pluss sädelust kinnastele ja plätserdada muna imeilusaks.

Üsna varsti selgus, et üheksast tilgast jääb selgelt väheks. Selleks, et munad saaksid kauni ilme, on vaja vähemalt poole rohkem värvi ja sädelust.

Tulemus on väga kena ja läikiv.

PS: Hea lugeja, kirjuta ka oma munavärvimisviisidest ja -nippidest!


Nipid

  • Pärast värvimist hõõru munad üle taimeõlise salvrätiga. Munad saavad kohe säravama ja edevama näo.
  • Ilusa mustri saab sibulakoorte ja mustikatega värvides siis, kui lõigata teibist kujundeid ja kleepida need eelnevalt valge muna peale.
  • Sibulakoorte alla võib peale riisi ja kaerahelveste panna veel sinililleõisi ja kuivatatud taimelehti.
  • Mida tihedamalt sibulakoori muna ümber panna, seda tugevam toon munale jääb.


Mida varusime
Lihavõttemunad 1,89 eurot
Peedimahl (Kadarbiku talu) 97 senti
Kultuurmustikad 3,99 eurot
Toiduvärvi tabletid 59 senti
Munavärvid 2,49 eurot
Looduslikud munavärvid 1,79 eurot

Sibulakoored
taimelehed
sukad
riidelapid
niit
äädikas
juukelakk
küünal
paelad
teip
Potid, lusikad, klaasid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles