Vaata, milliseid huvitavaid munavärvimisnippe jagasid Postimehe lugejad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvitud pühademunad.
Värvitud pühademunad. Foto: Laura Oks

Tarbija 24 munavärvimiskatsele lisasime palve lugejatele saata oma munavärvimisnippe. Lugejad võtsid vedu. Tulemust saab lugeda allpool.

  • Sibulakoorte alla panna tangu- või kruubiterasid. Ilusaid mune saab ka tärkavatest kaselehtedest.

  • Siniliiliate, krookuste, märtsi- ja lumikellukeste õied jätavad väga ilusaid jälgi.

  • Ilusad munad saab värviliste lõngajuppidega ja nõukaaegse musta niidiga, mis uhkesti värvi annab ja graafilise joonmustri jätab.

  • Sibulakoored katki pudistada, niiske lapi siise panna ja siis niiske muna peale asetada (lisada võib kõike alates kruupidest ja urbadest kuni sinililledeni) ning niidiga kinni mässida - munale tulevad põnevad mustrid.

  • Võib ka kasutada majapidamisfooliumi - sibulakoored muna ümber ja foolium ümber. Ei mingit mässamist nööride ja riidelappidega. Peaasi et foolium on nii tihedalt, et vesi sisse ei lähe - siis mustrid ei tule.

  • Väga head värviandjad on peake kahe mainitud taime: mustika ja sibula, veel mitmed teised.
    Paakspuu. Intensiivne (lillakas)pruun. Kasutada koore pealmist, seest lillakaspruuni kihti (tohtu, korpa, mitte sisemist rohekat osa.), selle puru kraapida muna peale (siduda nagu sibulakoorte või mustikaga)
    Madarajuur. Erepunane. Kasutada juurte sisemist, valget osa. See kuivatada ja kohviveskis peeneks jahvatada. Kasutada samamoodi kui sibulat, mustikat.
    Must sõstar - heledam ja lillakam kui mustikas. Kasutan moosi, nagu ka mustikal.
    Naistepuna ürt. Annab heledama roheka-kollaka kirju kattevärvi, millel intensiivsed mustjaspurpursed täpid.
    Kollane karikakar. Õied annavad kuldkollase (seda erinevalt eelnevatest praegu metsast ei saa...).
    (Kreeka, halli, manžuuria) pähklit ümbritsev pehme viljaliha: mustjaspruun. Värskeltlaagerdunud lehtedest jääb kahvatum, praegused puualused enam ei kõlba.

  • Intensiivset kollast saab ka safraniga. Piimakohvi pruuni (heledat) saab vahel kohviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles