Mis on sclerosis multiplex?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eestis on ligikaudu 1500 sclerosis multiplex diagnoosiga haiget, kellest enamik on aktiivses tööeas ja suudaksid edukalt oma ülesandeid täita.


Mis on sclerosis multiplex?

Sclerosis multiplex (SM) on kõige sagedasem noori inimesi tabav pea- ja seljaaju haigus, mille korral kahjustub närvirakkude ümber olev müeliinkiht – häirub närviimpulsside koordineeritud levimine.

• Haiguse käigus tekib autoimmuunne põletik – inimese loomulikud kaitsemehhanismid pöörduvad närvikoe vastu, mis kahjustabki närvisüsteemi.

• Haigestunute vanus jääb tavaliselt 20.–40. eluaasta vahele, kuid noorimad haigestunud on 13–14-aastased. Naised haigestuvad kaks korda sagedamini kui mehed. Oma osa etendab perekondlik eelsoodumus.

• Kõige sagedasemad algsümptomid on nägemishäired, jäsemete nõrkus, tasakaaluhäired, käte värisemine, tugev pearinglus, põie ja soole talitluse häired.

• Praegu ei olemas vahendeid, mille abil oleks võimalik SMi täielikult välja ravida.

Allikas: terviseportaal inimene.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles