Lasteaia lõpetamisel tuleb arvestada vanemate rahakoti paksusega

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidu Viljandi lasteaias Mesimumm.
Pidu Viljandi lasteaias Mesimumm. Foto: Elmo Riig / Sakala

Paljusid lasteaialapsi ootavad peagi ees lõpupeod ja vanematel tuleb sellega soeses lahendada mitmeid olulisi valikuid, millest paljud nõuavad ka raha. Swedbanki eraisikute rahaasjade tebekeskuse juhataja Anne Sägi selgitab, mida sel puhul silmas pidada.


Esmase juhisena tuleb hoolega läbi mõelda eelarve. «Kui tõesti suure eelarvega peo kasuks otsustatakse, võib eraldi meelt lahutama palgata kostüümis õhtujuhi, aktusele järgneda bankett või väljasõit tellitud cateringiga, kaasas peofessionaalne fotograaf.

Ent vanemate ühise mõttetöö viljana võib sündida ka palju kordi odavam ja ehk ka fantaasiaküllasem üritus, mis kõigile kauaks meelde jääb.

Peopaiga valik

Aktuse toimumise koha osas ilmselt eriarvamusi ei teki, ent hilisema peo suhtes on juba vaja kokku leppida, kas see toimub lasteaia hoovis või väljasõidul. «Hoov on küll igati mugav ja turvaline paik, võimalikest variantidest kindlasti ka soodsaim, ent kas pole lapsed juba niigi saanud seda hoovi tüdimuseni avastada ja kas vanemad on ikka huvitatud, et peoriietes järglased tavapäraselt ronimisredelitel turnivad?,» küsis Sägi.

Väljasõit võib küll mõnevõrra kallimaks kujuneda ning logistilise poole lahendamist nõuda, kuna kõikidelt vanematelt ei saa eeldada auto olemasolu. Väljasõidu kasuks otsustades võib kaaluda näiteks matka metsas, piknikku mere ääres või lausa väikest telkimisega lõkkeõhtut, kui mõni laps elab maal või on kellelgi pakkuda kasutamiseks maakodu.

Väljasõidule saab iga pere oma äranägemise järgi piknikukorvi ja grillimaterjali kaasa võtta, arvestades oma võimalustega. Telkimine, erinevad mängud ning õhtune lõke annavad lastele ja vanematele viimase võimaluse kiirustamata koos olla.

Seega saab miinimumvõimalusena ehtida ise saali kevadlillede ja laste joonistatud piltidega, võtta kaasa kodused küpsetised ning ka nii peo igati edukalt mööda saata. Soovides aga võimalikult rikkalikku lõpupidu, võib tellida lasteaeda jäätiseauto, külmad ja soojad suupisted, uhke tordi, siirduda tellitud toitlustusega tasulise sissepääsuga mängutuppa või lausa reisile, kaasas palgatud fotograaf.

Lapse riietus

Lõpetaja riietuse küsimus peab samuti vanemate poolt lahenduse leidma. Kuigi lasteaia lõpetamine ei ole loomulikult nii suure kaaluga sündmus kui ülikooli lõpupidu, peaks see siiski olema pidulik. Samas ei pea poistel tingimata olema seljas ülikond ega tüdrukutel ülipidulik kleit: lastel peaks siiski ka mugav olema.

Lasteaia lõpetaja riietus pole ka niivõrd olulise kaaluga, et sellesse ekstra investeerida. Siinkohal oleks tark juba varem kevadise suursündmuse peale mõelda ja talvistelt allahindlustelt midagi sobivat leida, mis ka järgnevatel üritustel sobib selga panna. Võimaluse korral saab ka mõnelt sõbralt sobiva riideeseme laenata või siis hoopis rahvariideid kanda. Kui lasteaia enda varudes on rahvariided olemas, võiks kogu lõpetajate rühm sellele võimalusele mõelda.

Kingitused

Kingitused on samuti teema, mis tahes-tahtmata lõpetamistega seoses päevakorda tõuseb. Lapse kingituse osas oleks kõigepealt kohane oma eelarve üle vaadata, mitte juhinduda lasteaiakaaslaste näidetest. Kõige mõttekam on soetada midagi praktilist, mida niikuinii vaja läheb, ja siduda see koolimineku teemaga. Võimalusteks on siin nii telefon, mille kasutamist laps enne kooli mõned kuud harjutada saab, gloobus, koolikott, atlas kui korralik täisvasrustuses pinal.

Kooliga seotud kingi üle on lõpetajal ilmselt ka hea meel, kuna kooliminekut lapsed salamisi ju tegelikult ootavad. Samuti saab kingituseks vormida ühise pere suvereisi, ükskõik, kas sihtkohaks Saaremaa või Soome. Mõnegi pere jaoks võib lasteaia lõpp olla ka aeg, mil lapse tuleviku kindlustamisega algust teha ja sobiv kogumishoius valida.

Õpetajate kingituste osas võiks eeltööd teha ja uurida, mis nende südant kõige rohkem soojendaks. On õpetajaid, kellele kuldkett või muu hinnaline ese kohmetust valmistab ja kes pigem midagi mälestuseks eelistaksid. Samas peab arvestama, et õpetajale ei ole lõpetav rühm ilmselt ei esimene ega viimane, mis tähendab, et järjepidev lapitekkide kogu laste piltidega võib talle samuti kimbatust tekitada.

Üheks praktiliseks variandiks on kinkida midagi sümboolset ja südantsoojendavat koos kinkekardiga, mille eest kingisaaja ise meelepärase kingi osta saab.Siinkohal on kõige olulisem kingitus ühiselt läbi mõelda ja kokku lepitud eelarve piires otsustada.

Lasteaia lõpupidusid võib olla mitmesuguseid. Peamine on, et üldise korraldamise kaoses ei läheks meelest väikesed päevakangelased ise ja see, et pidu on ennekõike neile, mitte vanematele.

Abiks lõpupeo eelarve planeerimisel:

Alustuseks mõelge läbi, mis on peol ilmtingimata oluline, ehk milleta läbi ei saa ning arvestage siis summad ühe lapse kohta. Peo saab peetud ka peaaegu üldse ilma kulutusteta, tehes sümboolsed kingitused õpetajatele ja kattes laua vaid lapsevanemate enda kaasatooduga. Soovides veidi ühise raha eest koos panustada, saab kordaläinud peo maha pidada, arvestades lapse kohta umbes 25 eurot.

Võimalikud kulutused:

  • Kingitus lapsele (24 last kokku) 240
  • Kingitus õpetajatele 150
  • Sümboolsed kingitused lasteaia personalile 50
  • Söök ja jook (tort ja mahlad) 100
  • Saali kaunistamine 50

Soovi korral võib ühised kingitused lastele üldse ära jätta ja lasta igal perel endal lapsele meelepärane kingitus valida. Täispangale minnes võib peo eelarve ulatuda muidugi üüratutesse summadesse, iseasi, kas seda õigustatuks pidada saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles