Toitumisteadlane: ühe muna päevas võiks kindlasti süüa

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vutimunad on kasulikud.
Vutimunad on kasulikud. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tartu Ülikooli emeriitdotsent, bioakeemikust toitumisteadlane Tiiu Vihalemm soovitab süüa ühe mitte väga kõvaks keedetud muna päevas ja ütleb, et ka kaks või kolm pole liiast, sest muna sisaldab väga head valku.

Vihalemma sõnul on suhtumine munasse viimasel ajal muutunud: kui varem soovitati süüa vaid üks muna nädalas, siis nüüd juba iga päev. «Munas on kõige parem valk üldse, mis olla saab,» kinnitab ta ja lisab, et muna on seotud elu algusega, mistõttu on munakollases ka kõik vajalikud mineraalained.

Peale selle on osa mune Omega-3 rasvhapete lisandiga, kui kanadele on neid söödaks antud, näiteks kalana. Need munad on vastavalt tähistatud ja ka kallimad.

Loomulikult on kõige väärtuslikum vabalt ringi jooksnud stressivabade kanade toodang. Selles osas on nüüd lootust, et suured kanalad vastavalt ümber tehakse.

Mille poolest erinevad aga vutimunad? «Ega koostises mingit vahet pole, aga kuna vutid on veidi vabamal kohtlemisel ja neil ei esine kanade haigusi, siis on ka munad lastele andmiseks ja toorelt tarvitamiseks paremad.»

Muna on teadlase sõnul kõige parem süüa poolpehmeks keedetult, sest siis on need vähem termiliselt töödeldud. «Soola ja võid võib muidugi peale panna. See jutt soola- ja rasvavabast toidust on üldse üks liialdus, sest inimene vajab kõike,» tõdeb ta.

Kas munadega on võimalik ka liialdada? «No kui mõni noor poiss tahab ühel päeval süüa neli muna, siis las ta sööb. Ka pühade ajal 2-3 muna pole kurjast. Aga kui kulturistid joovad 20 toorest munavalget korraga, siis võib neil juustega pahasti minna. Ka kassi- või koerapojale ei tasu toorest munavalget anda - karvakasukas võib sellest kannatada.»

Kolesterooli ei maksa muna süües karta, sest munas on selle vastukaaluks palju letsitiini. Valgurikast dieeti Vihalemm siiski ei soovita. Selle asemel võiks süüa rohkem juur- ja puuvilja ning häid õlisid. Aga näiteks sportlastel võiks 20 protsenti toiduainetest moodustada hea valk, mida saab muna kõrval ka kalast ja lihaveisest.

Pühadeks väga palju mune Vihalemm keeta ei soovita ja värvitud munad soovitab ta ööseks kindlasti külmikusse panna. Värvidena tuleks eelistada naturaalseid materjale, millest parimad on sibulakoored ja peedimahl.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles