Õdede liit: õdede õigused patsiendi suunamisel on tegeliku eluga vastuolus

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ester Pruuden
Ester Pruuden Foto: Erakogu

Eesti Õdede Liit toetab Eesti Haiglate Liidu ettepanekut anda õdedele ja ämmaemandatele õigus suunata krooniliste haigustega patsiente eriarstile.


Möödunud aastal tegid õed ja ämmaemandad haiglates üle 200 000 ambulatoorse vastuvõtu ning pereõed tegid üle 500 000 vastuvõtu.

«Abi peab patsiendi jaoks olema kättesaadav ja järjepidev, seetõttu on oluline, et õde kui patsiendiga kõige sagedamini kohtuv spetsialist saaks võimaluse patsiendi vajadusel eriarsti juurde edasi suunata. Praegu ei saa õde suunata patsienti eriarstile ega teda ka enda juurde tagasi kutsuda,» ütles Eesti Õdede Liidu president Ester Pruuden.

2011. aastal tegid õed ja ämmaemandad näiteks Ida-Tallinna keskhaiglas ligi 90 000 vastuvõttu, mis moodustas 17 protsenti haigla ambulatoorsetest vastuvõttudest. Tartu Ülikooli kliinikumis tegid õed ja ämmaemandad möödunud aastal üle 50 000 iseseisva vastuvõtu, Pärnu haiglas ligi 30 000 ning Järvamaa haiglas ligi 3000 iseseisvat vastuvõttu. Õdede ja ämmaemandate iseseisvate vastuvõttude arv on aasta-aastalt kasvanud.

«Patsiendi suunab õdede teenustele eriarst või perearst. Nii loogika kui ka tegeliku eluga on vastuolus, et õde ei saa lõpetada kroonilise haigusega patsiendi visiiti tagasikutsega, vaid peab iga kord märkima, et patsient «tuli ise», kuigi krooniliste haigustega patsiendid on sageli aastaid just õe jälgimisel. Kindlasti on vaja reeglite täpsustamist, millistel tingimustel, kuidas ja kelle juurde on õel õigus patsienti suunata,» lisas Pruuden.

Haiglad on välja töötanud üle 60 õdede ja ämmaemandate vastuvõtu liigi. Iseseisvaid vastuvõtte teevad õed näiteks reumatoloogia-, diabeedi-, allergoloogia- ja immunoloogiakabinetis, samuti onkoloogia ja taastusravi valdkonnas ning silmahaiguste ja vaimse tervise probleemidega patsientidele.

Õed nõustavad nii suitsetamisest loobumist, diabeetikut ja tema perekonda kui ka insuldihaiget. Ämmaemandad teevad vastuvõtte rasedatele ja vastsündinuile, sünnitusjärgset kontrolli ja koduvisiite. Lisaks on iseseisvad teenused pereõdedel, kooliõdedel ja koduõdedel.

«Õendustegevuse laiendamine ja arendamine õenduskompetentsuse piirides on vähendanud mitmeski valdkonnas arstide töökoormust. Heaks näiteks on günekoloogide ja ämmaemandate koostöö, kus günekoloogide ressurssi on rohkem suunatud eriarsti vastuvõttudesse, mille tulemusel on mõnes haiglas järjekorrad märkimisväärselt lühenenud,“ lisas Pruuden.

Õdede liidu hinnangul on Eestis kokku üle 500 iseseisvaid teenuseid osutava õe ja ämmaemanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles