Eesti on uutest liikmesriikidest digileviga kaetuses esirinnas

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Euroopa Komisjoni jaanuarikuise uuringu kohaselt on Eesti kuues Euroopa Liidu liikmesriik, kus kogu territoorium sai kaetud tasuta digileviga.

Euroliidu uutest liikmesmaadest jõudis Eesti digilevi täieliku katvuseni esimesena.

Selle aasta jaanuaris avaldatud Euroopa Komisjoni uuringu kohaselt on Eesti kuues Euroopa Liidu liikmesriik, kus kogu territoorium on kaetud õhu kaudu leviva tasuta digitaaltelevisiooniga, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Tavaantenniga vaadatava digtelevisiooni leviala laienes kõikjale üle Eesti territooriumi 2008. aasta novembris, enne Eestit olid üleriigilise digilevi saavutanud Soome, Rootsi, Saksamaa, Luxembourg ja Holland.

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli kinnitusel eristab Eestit ülejäänud Euroopast see, et siin kaeti esimesena kogu territoorium uue põlvkonna tasuta digileviga.

«Seega võib Eestit lugeda Euroopas teerajajaks,» selgitas Pihel. «Tänu MPEG-4 tehnoloogia kasutuselevõtule ei ole Eestis vaja üle minna uuele digitelevisiooni standardile, nagu see on toimumas näiteks Soomes ja Rootsis, kus paljud sealsed televaatajaid peavad taas uued digiboksid ostma. MPEG-4 digilevivõrk võimaldab pakkuda ka ülikvaliteetset kõrglahutusega HDTV telepilti ning Dolby stereoheli kohe, kui kodumaised telekanalid selles formaadis oma saateid edastama hakkavad.»

Praeguseks on õhu kaudu leviva analoogtelevisiooni välja lülitanud ning täielikult digitaaltelevisioonile üle läinud Soome, Rootsi, Saksamaa, Luxembourg ja Holland, enne Eestit on kavas üle minna veel Taanil 31. oktoobril 2009 ja Hispaanial 3. aprillil 2010.

Eesti üleminek digitelevisioonile lõppeb 1. juulil 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles