Mida teha, kui sinu koer on ülekaaluline?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer. Foto on illustreeriv.
Koer. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Nii nagu inimestel, võib ka koerte kaal vanemaks saades ja vähese liikumise tõttu suureneda - umbes 25 protsenti koertest on ülekaalulised.

Paljud omanikud saavad sellest aru alles siis, kui viivad oma koera ülekaalulisusest tingitud haiguste pärast veterinaari juurde, kirjutab lemmikloomaportaal purina.nestle.ee. Ülekaalulised koerad on vastuvõtlikumad diabeedile, südame- ja hingamisteede haigustele, artriidile ja isegi käitumisprobleemidele. Seega on koera kaalu jälgimine üpris oluline.

Kas koer on ülekaaluline?

Alati pole kerge aru saada, kas koer on kaalus juurde võtnud. Seda eriti juhul, kui see on järk-järguline protsess. Küsige veterinaarilt regulaarselt hinnangut koera kaalu kohta. Väiksemat koera saate kaaluda ka kodus. Kõigepealt kaaluge iseennast. Seejärel võtke loom sülle ja astuge uuesti kaalule. Kaalude vahe ongi teie koera kaal.

Üldjuhul võib väita, et koer on ülekaaluline juhul, kui ribisid pole eriti tunda, neid katab tugev rasvakiht ja koera taljejoont ei ole selgelt näha.

Esimene samm kaalu alandamiseks peaks olema kasutatava energiakulu tõstmine (rohkem liikumist) ja saadava energiakoguse vähendamine (väiksema kalorsusega toit)

Kalorsuse vähendamine

Et koer saaks tõhusalt kaalus maha hakata võtma, vähendage kahe nädala jooksul põhitoidukogust 10-15% võrra. Jagage päevane toidukogus väiksemateks portsjoniteks ja jälgige kindlasti ka mida koerale süüa annate. Kaaluge pakutavat toidukogust, et vältida aja jooksul suurema koguse andmist. Pidage meeles, et toidukoti tagaküljel olevad toidukoguse soovitused kehtivad keskmist kasvu koera puhul. Teie koer võib keskmisest kogusest rohkem või vähem toitu vajada.

Kahe nädala pärast kaaluge koera uuesti ja jätkake dieediga seni, kuni ideaalkaal on saavutatud. Kaalu alandamine võib aega võtta mitmeid kuid, seega peate olema üsna kannatlik. Kui tulemus on saavutatud, võite vaikselt hakata toidukoguseid suurendama, et koera kaal stabiliseeruks.

Koera ei tohi näljutada

Kaalu kaotamise eesmärgil ei tohi koera kunagi näljutada. Toidukogust ei tohiks vähendada rohkem kui 10–15 protsenti. Vastasel juhul ei saa koer piisaval hulgal vajalikke mineraale ja vitamiine. Selle tagajärjel võib koer haigestuda.

Lahjad toidud

Hakake koerale pakkuma spetsiaalseid lahjasid toite. Need on vähem kontsentreeritud ja vähesema rasvasisaldusega. Nii ei pea te tegelikku toidukogust muutma. Koer saab lahjast toidust kõik vajalikud mineraalid ja vitamiinid. Kui ideaalkaal on saavutatud, võite koerale taas endist toitu andma hakata. Kuid lahja toidu söömine ka muul ajal on koerale täiesti ohutu. Lahjad toidud sobivad hästi ka vähem aktiivsetele koertele, kes ei vaja toidust nii suurt energiakogust.

Vähendage toidulisandite andmist

Kaalu langetamise soodustamiseks vähendage maiuste pakkumist ja valige väiksema rasvasisaldusega tooteid. Maiuste andmisel ärge unustage põhitoidu koguse vähendamist. Hoidke koer ahvatlustest eemal ― ärge laske koera toidu valmistamise ajal kööki ega söömise ajal söögituppa.

Soodustage liikumist

Lisakilosid aitab kaotada ka rohke liikumine. Jalutage 10 minutit rohkem või lisage 20 minutit mänguajale. Lisaks soodustate omavahelist suhet ja saate liigutamisest kasu mõlemad! Liikumine peaks olema kindlasti energiline, nii et koera pulss tõuseks. Kuid vältige seda eriti kuuma ilma puhul, nii suureneb kuumarabanduse oht.

Olge kannatlik

Enne kaalulangetamise programmi kohandamist konsulteerige kindlasti veterinaariga. Ta aitab teil koostada individuaalse kaalualandamise programmi, hoiab silma peal edenemisel ja annab edasisi nõuandeid.

Kaalu alandamine peab olema järk-järguline, kolme või nelja kuu pikkune protsess. Mõnel juhul võib see kesta ka terve aasta. Kui kaal langeb liialt kiirelt, tuleb see tõenäoliselt ka kiirelt tagasi, seega olge kannatlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles