Uuring: jõukatel on ülbus veres

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Kallid riided, autod ja muud esemed on üks viis oma jõukuse näitamiseks või teiste jõukuse tuvastamiseks, kuid teadlased on avastanud, et veelgi kindlam on jälgida inimese kehakeelt.

Psühholoogid Michael Kraus ja Dacher Keltner Berkeley ülikoolist uurisid videosalvestiste abil omavahel mitte tuttavate ja erinevatest sotsiaalsetes klassidest pärit tudengite vestlusi. Selgus, et jõukamatele on omane üleolev käitumismaneer, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.  

Jõukast perest pärit tudengid vahtisid vestluse ajal ringi, nihelesid või andsid muul moel mõista, et nad pole suhtlemisest huvitatud. Madalamast sotsiaalsest klassist tudengid kuulasid aga hoolikalt, mis teisel öelda on, kergitasid kulme, naersid heakskiitvalt ning noogutasid sageli, andes mõista, et suhtlemine huvitab teda ning vestluspartneri jutt on oluline.

Krausi sõnul on uuringu tulemused igati loomulikud ning kujunenud välja pika evolutsiooni jooksul. Jõukatel inimestel on kasulik käituda pisut üleolevalt, et anda teistele märku, et ma olen sust nagunii kõvem ja parem, ära tule minuga võistlemagi.

Madalama staatusega inimesed on aga teistest märksa enam sõltuvad. Neil on vaja tööd ja palju häid suhteid, et elust hästi läbi saada. Suure varanduse otsas istuja võib aga soovi korral kõik põrgu saata, sest teiste inimeste heasoovlikkusest sõltub märksa vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles