Millist kurgiseemet valida?

Eger Ninn
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgid.
Kurgid. Foto: Sille Annuk

Kui soovid kurgid ise seemnest ette kasvatada, siis praegu on paras aeg seemnekülviga alustada. Vaata aianduskeskus Hansaplant kurgispikrist, milline kurk sobib näiteks avamaale ja milline tahab kasvada kasvuhoones.


Avamaa kurgisordid

Lisaks allpool tutvustatud viiele sordile leiate kauplusest veel teisigi kurgiseemneid nagu «Libelle», «Krak», «Amour», «Polan», «Tytus», «Monika», «Rodnitsok» jt.

Kurk «Adam» F1
See on iseviljuv hübriidsort, vastupidav kärntõvele, lehelaigulisuse ja ebajahukastele. Viljad mõruainevabad, väikeste kühmukestega, sobib hästi marineerimiseks. Külvatakse aprillist-mai alguseni kastidesse, taimed istutatakse avamaale juuni alguses. Võib külvata otse avamaale juuni alguses. Avamaa kurki võib kasvatada ka kasvuhoones. Esimesi vilju võib maitsta 45-47 päeva pärast tärkamist.

Kurk «Dolomit» F1
«Dolomit» F1 on lühiviljaline, siledakooreline, varajane ja väga saagikas taim. Viljad on kõrge kvaliteediga ja säilitavad suurepärase sisestruktuuri ka pikaajalisel säilitamisel. Taimed võib ette kasvatada või külvata otse avamaale.

Kurk «Melody» F1
Kurk «Melody» F1 on iseviljuv hübriidsort. Külvatakse aprillis, mais katmikalale. Mais, juunis, peale kevadisi öökülmi külvatakse avamaale ridadesse. Saaki annab 48-50 päeva pärast tärkamist. Sobib hästi sissetegemiseks.

Kurk «Alex» F1
See kurgisort on samuti iseviljuv hübriidsort, mis on vastupidav lehelaigulisuse, osaliselt mosaiiktõve ja jahukaste suhtes. Külvatakse aprillis-mais kasvuhoonesse. Juuni alguses külvatakse või istutatakse istikud avamaale. Saaki annab 43-45 päeva pärast tärkamist. Sobib hästi marineerimiseks.

Kurk «Dirigent» F1
Iseviljuv hübriidsort, vastupidav mosaiiktõve ja jahukaste suhtes. Viljad on mõruvabad. Külvatakse aprillis-mai algul kasvuhoonesse, avamaale istutatakse taimed juuni alguses. Otse avamaale võib külvata juuni alguses. Saaki hakkab kandma 8-9 nädalat pärast tärkamist. Sobib hästi marineerimiseks ja hapendamiseks.

Kasvuhoonekurgid

Lisaks allpool toodud sortidele leiad kauplusest veel näiteks «Beth Alfa», «Picolino», «Konstance», «Hiina madu», «Fitness» jt sorte.

Kurk «Telegraph improved»
Kasvuhoonekurk «Telegraph improved» on varajane, saagikas sort. Viljad on sihvakad ja pilkupüüdvad. Külvatakse veebruari lõpust aprilli lõpuni potti, kasvuhoonesse istutada mai algul. Saaki annab sõltuvalt istutamisest juulist septembrini. Idanemistemperatuur on 20 kraadi.

Kurk «Futura» F1
Varajane iseviljuv salatikurk. Vili on keskmiselt 30 sentimeetrit pikk. Ühtlaselt kõrge saagiga. Vastupidav jahukastele ja juurehaigustele. Külvata märtsist aprillini. Istutada mai alguses kasvuhoonesse. Idanemistemperatuur on 20-22 kraadi.

Kurk «Saladin» F1
Iseviljuv varajane saagikas salatikurk. Vili keskmiselt 36 sentimeetrit pikk, mõruvaba. Külvata potti märtsist maini. Idanemistemperatuur 20-26 kraadi. Istutada kasvuhoonesse 3-4 lehe faasis, kui pinnase temperatuur on 16-17 kraadi.

Lõbusad ja tujutõstvad kurgid

Kellele ei meenuks mõni seik, kui turult sai koju toodud palju kiidetud mõruvaba ja klassikaline kurgitaim? Üllatus-üllatus, aga kasvatamisel vaatasid, et taim sarnaneb kurgile kõige vähem. Lõbu oli sellisest kurgist laialt. Siilikesi ja okkapalle meeldis lastele noppida, purki polnud aga perenaisel midagi panna. Külaliste ja laste tujutõstmiseks võiks selliseid sorte kasvatadagi.

Mehhiko pisikurk
Kasvatatakse kui üheaastaseid taimi. Veel tuntakse nimetuse all: väike kurk, mehhiko kurk, arbuusike, sebrake. Noorte viljade maitse meenutab kurki, ainult koor on hapukas. Vilju süüakse toorelt, marineeritakse, kasutatakse salatites, võib valmistada mitmesuguseid kurgiassortiisid.

Kasvatatakse nagu tavalisi kurke- soojendatud rõdudel, kasvuhoonetes, avamaal, päikesepaistelises tuulevarjulises kohas. Külvata kasvuhoonesse kastidesse veebruarist aprillini, avamaale maist juunini. Taimed istutada kasvuhoonesse mais-juunis. Saaki annab juulist septembrini.

Lääne-India kurk
Üheaastane ronitaim, vars kasvab kuni kolme meetri pikkuseks. Viljad sarnanevad siilidega ja on maitsvad nii värskelt kui ka marineeritult. Umbes 8 sentimeetri pikkused. Võib kasutada lilleseadetes. Kasvatatakse avamaal, kasvuhoonetes, rõdudel. Dekoratiivsed on ka taime lehed. Sobib püstiseks istutamiseks.

Vaata ka köögiviljade külvitabelit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles