Aednik soovitab: kuidas valida kurki?

Eger Ninn
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aednik Eve Urva.
Aednik Eve Urva. Foto: Hansaplant

Aianduskeskus Hansaplant aednik-klienditeenindaja ja rohenäpp Eve Urva jagab soovitusi ja oma kogemust kurgikasvatamisel.


Urva sõnul on ta kasvatanud palju erinevaid kurgisorte, aga viimase aja lemmikud on «Adam», sest see on haiguskindel ja annab pikalt saaki; «Dolomit» kuna see sort ei vea kunagi alt ning vana sort «Melody», mis on saagikas ja hea sissetegemiseks.

«Soovitan igal aastal proovida midagi uut, nii laieneb silmaring ning ka oskusi-teadmisi tuleb juurde. Ise olen viimasel ajal katsetanud eriliste sortidega nagu näiteks «True Lemon» või «Christal Lemon» – need on vanaaegsed kollased ümarad kurgid, sobivad väga hästi sissetegemiseks,» ütles ta.

«Ka Mehhiko minikurgi kasvatamine tekitab tavaliselt lastes ja külalistes rõõmsat elevust – taime raputades kukub tikrisarnaseid kurgimaitselisi vilju robinal lastele põskepistmiseks,» lisas Urva.

N-ö tavalistest kurgisortidest soovitas aednik proovida avamaale sorte «Agnes», «Alex» ja «Dirigent» ning kasvuhoonesse «Futura», «Saladin» ning «Telegraph Improved».

Millised on aga tema kurgikasvatusnipid? «Mul tõesti on mõned nipid, võib öelda isegi, et suguvõsa saladused. Teadupärast tahab kurk kasvada «varbad soojas» ja seepärast ma toimin nii: esiteks, kaevan kurgipeenrasse vao, teiseks puistan vao põhja muruniidet ning lõpuks katan vao kinni ja külvan seemne,» kirjeldas Urva.

«Kui istutan taimed, siis katan peenra peenrakangaga (vabanen nii tüütust rohimisest) ja taimed istutan siis kanga sisse tehtud lõhedesse. Lisaks katan kurgipeenra kattelooriga, mida hoian kuni kurgitaimed hakkavad õitsema. Niiviisi talitades on mul saak naabrist kaks nädalat varem käes,» lisas aednik.

Köögiviljade külvitabelit vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles