Uus seadus parandab vanemapuhkusel olnud töötu olukorda

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui praegu võib näiteks vanemapuhkuse ajal koondatu hiljem töötuskindlustushüvitisest ilma jääda, siis uue seaduse järgi pikeneb töötuskindlustusstaaži arvestamise periood vanemapuhkuse võrra.
Kui praegu võib näiteks vanemapuhkuse ajal koondatu hiljem töötuskindlustushüvitisest ilma jääda, siis uue seaduse järgi pikeneb töötuskindlustusstaaži arvestamise periood vanemapuhkuse võrra. Foto: Sille Annuk / Postimees

Uue töölepinguseadusega paraneb lapsehoolduspuhkusel olnud inimese võimalus saada töötuskindlustushüvitist olukorras, kus tema töösuhe lõppeb näiteks koondamise tõttu enne uue kindlustusstaaži täitumist.


Sotsiaalministeeriumi sotsiaalkindlustuse osakonna peaspetsialisti Kati Lõbu sõnul on töötuskindlustushüvitisele õigus kindlustatul, kes on töötuna arvele võetud tööturuteenuste ja -toetuste seaduse § 6 kohaselt ja kellel on töötuskindlustusstaaži vähemalt 12 kuud töötuna arvelevõtmisele eelnenud 36 kuu jooksul.

Kui inimene koondatakse vanemapuhkusel olemise ajal, siis oleneb töötuskindlustushüvitise saamine Lõbu selgitusel sellest, millal ta ennast töötuna arvele võtab ja kas tal on 12 kuud töötuskindlustusstaaži töötuna arvelevõtmisele eelnenud 36 kuu jooksul, mille sisse jääb ka lapsehoolduspuhkus.

Seega on näiteks poolteist aastat lapsega kodus olnud ema jaoks, kes vanemapuhkuse ajal koondatakse, eriti oluline töötuna arvelevõtmisega mitte hiljaks jääda ehk siis jälgida, et sellele eelnenud kolme aasta jooksul oleks üks täisaasta veel töötatud. 

Uue töölepingu seaduse raames tehtud töötuskindlustuse seaduse muudatustega parandatakse Lõbu selgitusel lapsehoolduspuhkusel olnud kindlustatu võimalust saada töötuskindlustushüvitist olukorras, kus pärast lapsehoolduspuhkust tööle naasnud inimese töösuhe lõppeb enne uue kindlustusstaaži täitumist.

«1.juulist 2009 jõustuva töötuskindlustuse seaduse muudatuse kohaselt pikendatakse kindlustatul, kes oli eelneva 36 kuu jooksul rasedus-ja sünnituspuhkusel või lapsehoolduspuhkusel, seda perioodi puhkusel oldud aja võrra, kui samal ajal puuduvad töötuskindlustuse andmekogus andmed töötuskindlustusstaaži kohta,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles