Unearst: kümnendik eestlastest magab halvasti

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Eesti unemeditsiini seltsi presidendi ja Tartu Ülikooli psühhiaatriakliiniku unearsti Tuuliki Hioni sõnul magavad eestlased tõenäoliselt sama halvasti kui ülejäänud eurooplased ning halvasti magajate hulk moodustab umbes kümme protsenti elanikkonnast.


Hästi sage on Hioni sõnul see, et antakse endale vähe uneaega: töötatakse pikad päevad ja magatakse viis-kuus tundi; väga paljud inimesed pole rahul ka oma une kvaliteediga, kirjutab

Eesti Ekspress

.

Kuigi Eestis ei ole unehäirete uuringuid korraldatud, teadis Hion rääkida, et alates 40. eluaastatest esineb unetust naistel poolteist korda sagedamini kui meestel; öised ärkamised võivad aga olla tingitud nii ületöötamisest kui ka uneaegsetest hingamishäiretest või näiteks rahutute jalgade sündroomist.

Hioni sõnul on inimeste unerütmid erinevad ja ühiskonnas võiks tegelikult arvestada nendega, kes tahavad hiljem magama minna ja hiljem ärgata (tema sõnul on meditsiiniliselt kinnitatud ka hilise uneaja sündroom) ning ka teismelised peaksid saama hommikuti kauem magada, sest nende loomulik uneaeg liigub palju hilisemaks.

Lisaks usub Hion, et eestlased veedavad liiga palju aega voodis - kui voodis telerit vaadata või sülearvutiga olla, seostab see lõpuks voodit sellega, et oled seal ärkvel ning uinuda on üha raskem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles