Riik puugivaktsiini hüvitama ei hakka

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puugivaktsiin.
Puugivaktsiin. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi mullu haigestus puukentsefaliiti 250 inimest ja seda haigust oleks võimalik vaktsineerimise teel vältida, ei ole riigil kavas hakata selle vaktsineerimist hüvitama.

«Puukentsefaliidi vastane vaktsineerimine ei ole lülitatud riiklikusse immuniseerimiskavasse ja ei ole ka töös,» kinnitas sotsiaalministeeriumi asekantsler Ivi Normet. Ta lisas, et puukidega kokkupuute ja puukentsefaliiti nakatumise risk sõltub ennekõike inimese elustiilist. «Nendel tööaladel, kus on suurem oht puukidega kokkupuuteks, peab tööandja korraldama ja rahastama tööliste vaktsineerimise (näiteks metsandustöötajad, veterinaarid jne),» sõnas Normet.

Asekantsleri selgituse kohaselt tuleks puukide kaudu levivate haiguste puhul kindlasti eraldi vaadata puukentsefaliiti ja buukborrelioosi (Lyme’i tõbi). Kui puukentsefaliit on vaktsiinvälditav haigus, siis puukborrelioosi pole võimalik vaktsineerimisega ennetada. «Puukidega levivate nakkuste haigestumises on viimastel aastatel fooni andnud just oluline puukborrelioosi haigestumise tõus. 2011. a. registreeriti Eestis 250 puukentsefaliidi ning 2303 puukborrelioosi haigestumise juhtu,» rõhutas ametnik.

Rahapuudusel jääb vaktsineerimata

Saaremaa Orissaare perearsti Elo Lemberi kinnitusel oleks loomulikult õige, kui riik tasuks puukentsefaliidi vaktsiini eest. Samas tunnistas ta, et riigi jaoks on see kallis otsus. «Tasuda võiks kas esimeste või järelsüstide eest, aga mingi toetus võiks olla,» arutles arst.

Orissaare vallas on 2000 inimest ja mullu oli kaks puukentsefaliidi juhtu. Vaktsineeritud on aga vähesed dr Lemberi patsiendid ning sellel on arsti sõnul vaid üks põhjus – inimestel pole vaktsineerimiseks raha. «Vaktsiin läks vahepeal väga kalliks, kui 150 krooni pealt hüppas 400 peale. Nüüd on hind jälle alla läinud, üks doos on 16, 17 eurot. Aga kui on vaja vaktsineerida terve pere?» selgitas arst ja lisas, et selle vaktsiini puhul ei piisa ühest-kahest süstist. Arst usub, et kui puugivaktsiin oleks tasuta, siis laseks inimesed end rohkem ka selle vastu vaktsineerida.

Vaktsiinidooside hinnad

Lääne-Tallinna keskhaiglas kehtib kuni 31. maini vaktsiinile soodushind. Täiskasvanu doos maksab varasema 30 euro asemel nüüd 22 eurot ja lapse doos maksab varasema 25 euro asemel 17 eurot.

Ida-Tallinna keskhaiglas maksab kuni 12-aastaste laste üks vaktsiini doos 20 eurot, täiskasvanutel 23 eurot.

OÜ Terviseagentuuri mööda Eestit sõitvas puugibussis maksab üks doos vaktsiini 18 eurot.

Puukentsefaliidi vastu vaktsineerimine koosneb kolmest süstist, kirjutab puuk.ee. Kaks esimest tehakse ühe- kuni kolmekuulise vaheajaga, kolmas umbes aasta pärast. Immuunsus pärast esimest kahte süsti on hea, aga kestab ainult ühe hooaja, seepärast peab tegema veel kolmanda, et immuniteeti pikendada. Umbes 95% vaktsineeritutest on puukentsefaliidi vastu täielikult kaitstud.

Kui vaktsineerimist alustatakse suvel, soovitatakse teine süst manustada kahe nädala pärast, et saavutada kaitsvate antikehade kiirem tõus. Lisaannus vaktsiini süstitakse seejärel iga kolme aasta tagant, et omandatud immuunsust säilitada
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles