Viie aastaga on legaalse viina müük vähenenud pea poole võrra

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinapudelid.
Viinapudelid. Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu andmetel müüdi 2012. aasta esimeses kvartalis Eestis 1,96 miljonit liitrit kanget kodumaist alkoholi. Võrreldes viie aasta taguste müügiandmetega on alles jäänud vaid 56 protsenti legaalsest kange alkoholi turust.


Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu juhatuse esimees Janek Kalvi süüdistab viinamüügi vähenemises järjestikust hüppelist aktsiisitõusu, mis on tema hinnangul kasvatanud salaalkoholi osa kange alkoholi turul.

«Võimude vaiksel heakskiidul on piiriäärsest salakaubandusest kujunenud toimiv alternatiiv riigi sotsiaal- ja tööhõivepoliitikale. Kas see peab ikka nii olema, et samal ajal kui ausad ettevõtjad maksavad riigimakse, laseb seesama riik karistamatult kaubelda illegaalselt maale toodud viina, tubaka ja kütusega?» küsis ta.

Liidu sõnul on kodumaine traditsioonidega tööstusharu praegu elus vaid tänu ekspordile ning turistide ostude suurele osakaalule.

Eesti tootjad müüsid tänavu esimeses kvartalis 3,3 miljonit liitrit kanget alkoholi, sellest 1,34 miljonit liitrit ehk 40,65 protsenti moodustas eksport. Esimeses kvartalis kasvatasid kodumaised kange alkoholi tootjad eksporti 29,4 protsenti, samas jäi müük kodumaale peaaegu samaks, kasvades 1,9 protsenti võrreldes möödunud aasta sama perioodiga.

«Osaliselt on kange alkoholi müügi vähenemise trendi taga lahjade alkohoolsete jookide müügi kasv, kuid suurem osa turu langusest on tingitud aina suurenevast ja kahtlase kvaliteedi ja päritoluga salaalkoholi hulgast turul. Tegelikus kange alkoholi tarbimises ei ole viie aastaga nii drastilist vähenemist toimunud kui ametlik müügistatistika näitab,» ütles Kalvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles