Foto paneb interjööriilme i-le täpi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Isikupärase ja kordumatu kunstiteose võib saada nii enda jäädvustatud piltidest kui ka fotopankadest, mis pakuvad huvitavaid vaateid igalt elualalt. Suurte ja väikeste fotodega võib ilmestada koduseid või avalikke ruume.


«Pildipangast foto muretsemise jätaksin tagavaravariandiks, sest sealt pärit teos võib kellelgi veel olla, aga oma albumist-arvutist valitud meenutus kaunist hetkest mererannas, koduselt aiapeolt, vahvast reisist, ilusast lillest või lumetuisust on ainulaadne. Oma ülesvõtete suhtes ei tasu olla liiga kriitiline, sest peaaegu iga pildifaili suudab asjatundja parendada,» julgustab sisearhitekt Priit Põldme.

«Tore on oma fotode seast valida sellised, millel on kas eriline tähenduslik või meeleoluline väärtus ning suurendada sealt detaile,» märgib kunstnik Katrin Amos.

Kui pildikvaliteet pole väljatrükkimiseks eriti hea, tuleb selle viimistlemiseks asjatundja poole pöörduda. Paljudes fotoprindiga tegelevates firmades töödeldaksegi pildifaile trükikõlblikeks. Seejuures tasub teada, et mida suuremat pilti soovitakse saada, seda paremate näitajatega peab pildifail olema, toonitab sisearhitekt.

Olenevalt taotlusest ja ruumikujundusest võib interjööri dekoreerida seinasuuruse fotoga, sest tänapäeval on võimalik valida, kas trükkida pilt KAPA-le, lõuendile, alumiinium-, akrüül- või vineerplaadile.

Näiteks väikesemõõtmelisele KAPA-plaadile (mis on hinnalt kõige soodsam) trükitud piltidest võib koostada ka galerii. Olenevalt plaadi paksusest ei vaja need pildid enam raamimist. Suuremõõtmelisematele KAPA-piltidele soovitatakse fotofirmades ka sobivaid raame.
Lõuendile ja akrüül-, vineer- või alumiiniumplaadile prinditud fotod muutuvad tänu nende materjalide iseloomule aga lausa kunstiteosteks.

Kunstnik Katrin Amos hakkas vineerpilte tegema 2003. aastal. Esialgu printis ta huvitavaid arhitektuuridetaile ehk siis vanade puitmajade lauajuppide, vineeritükkide või muu säärasega lapitud seinu-aknaid jm. Hiljem on ta ka suuremaid, abstraktsemate kujutustega vineerpilte loonud.

Amos kasutab peamiselt 18 mm paksust vineerplaati, mis ei vaja seina kinnitamiseks isegi alusraami. Ilma alusraamita võib seinale seada ka akrüül- ja alumiiniumplaadile trükitud pilte. Kui näiteks viimasele paigaldada ka alusraam, tuleb tänu sellele pilt rohkem esile.

Lõuendile trükitud foto peab kinnitama alusraamile ja sageli pealisraami need pildid ei vajagi. Kui aga otsustatakse pealisraami kasuks, peaks see olema pigem tagasihoidlik, kommenteerib Põldme. «Fotosid võib printida ka kilele või vastavalt töödeldud kangale, millest saab valmistada ruloosid või kardinaid,» soovitab ta.

Artikkel ilmus Postimehe sisustuseris Eluruum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles