Laste tulevikku kindlustavad põhiliselt emad

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

SEB värskest lastekindlustatuse uuringust selgus, et enim säästavad või plaanivad alustada laste tarbeks säästmist leedulased (57%), kellele järgneva eestlased (43%) ja lätlased (28%). Kõigis kolmes riigis kogub lapse tuleviku tarbeks peamiselt ema.


«Tänases keerulises majandusolukorras on inimeste kindlustusega seotud hoiakuid keeruline muuta, kuid väga oluline on tagada lapsele turvaline seljatagune ajaks, kui ta alustab täiskasvanuelu,» nentis SEB elu- ja pensionikindlustuse juhatuse esimees Indrek Holst.

Ta lisas, et peaaegu pooled Eesti, Läti ja Leedu uuringus osalenutest oleksid nõus säästma igakuiselt 15-30 eurot lastekindlustusse. «See ei olegi nii väike summa, mida kõrvale panna. Samas nentis pool Balti riikide elanikkonnast, et nad saaksid lapsele raha kogumist alustada alles siis, kui rahalised võimalused seda lubavad.»

Balti riikidest eristuvad tuleviku eest hoolitsemise osas leedukad. 47 protsenti Leedu elanikest, 38 protsenti eestlastest ja vaid 9 protsenti lätlastest alustaksid kogumist kohe peale lapse sündimist, et kogutav periood oleks pikem ja kogutav summa seeläbi suurem.

Kõigis kolmes riigis kogub lapse tuleviku tarbeks peamiselt ema. «Eesti vanavanemad on kõigist kolmest Balti riigist kõige tublimad kogujad oma lapselapse tuleviku heaks. Eesti vanaemad-vanaisad on mõistnud, et mänguasja kinkimise asemel on otstarbekas kanda see summa lapselapse kindlustuskontole,» ütles Holst.

Uuring näitas selgelt ka seda, et inimesed koguvad üsna kindlate eesmärkide nimel. Balti riikide lapsevanemad koguvad peamiselt lapse haridustasude katmiseks. Kümnendik eestlastest ja lätlastest säästavad lapse uue kodu soetamiseks. Leedus on antud säästjate protsent mõnevõrra väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles