SEB: tarbimispidu jäi siiski ära

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peolaud.
Peolaud. Foto: Corbis/ Scanpix.

SEB panga majandusanalüütik Ruta Arumäe kommenteeris märtsis aeglustunud jaemüügi kasvutempot väitega, et märtsikuine kasv on varasematest kuudest enam kooskõlas palgakasvu määraga.

«Jaemüügi maht oli käesoleva aasta märtsis suurem kui kolmel viimasel aastal see märtsikuus olnud on,» märkis Arumäe. «Seega jätkus märtsis üsna muutumatu ülespoole trend nagu viimasel kolmel aastal. Jaemüügi kasvutempo tõmbus tagasi aasta alguse erakordsete hüpete juurest tagasihoidlikuma määra manu, millised iseloomustasid ka eelmise aasta teist poolt. Märtsikuine jaemüügi kasv on rohkem kooskõlas palgakasvu määraga, kuigi tarbimine kasvab endiselt kiiremini kui palgad.»

Reaalpalga kasv on vaevu plusspoolele jõudnud, kuid jaemüügi reaalmaht suurenes 7 protsenti. Nominaalkasvud olid vastavalt 6,3 protsenti ja 15 protsenti.

 «Seega suureneb tarbimine peamiselt kasvanud kindlustunde najal ning reaalsemate tugedena peab see tulema säästude arvelt.  Eraisikute hoiuste mahus see ka kajastub, hoiuste maht pole enam suurenenud, vaid samale tasemele pidama jäänud ehk siis tarbimist ei lükata enam niivõrd edasi, vaid tehakse oste rohkem tänases päevas,» lisas Arumäe.

 Järgnevatel kuudel ootab Arumäe märtsiga sarnaste kasvutempode püsimist. Jaanuari- ja veebruarikuised kasvud tundusidki tema hinnangul käesoleval ajal täieliku anomaaliana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles