Balti riigid hakkavad koos ravimeid ja meditsiiniseadmeid ostma

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid
Ravimid Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Balti riikide ministrid allkirjastasid täna koostöölepingu, mis annab võimaluse teha ravimite, vaktsiinide ja meditsiiniseadmete ostmiseks ühishankeid, et sel viisil raha kokku hoida.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur allkirjastas täna Riias Läti ja Leedu tervishoiuministritega Balti riikide vahelise koostöölepingu, millega määratakse tingimused ühiste ravimite ja meditsiiniseadmete riigihangete korraldamiseks. Samuti määratakse lepinguga tingimused kesksete hangete kaudu soetatavate ravimite ja meditsiiniseadmete laenutamiseks kolme riigi vahel.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul reguleerib koostöölepe eeskätt täpsemalt riikidevahelist suhtlust, aga ka kohustusi, õigusi ja vastutust ühiste riigihankemenetluste korraldamisel.

«Lepingu peamine mõte on luua tingimused ja kord, mille alusel Eesti-Läti-Leedu saavad kokkuleppel korraldada ühiseid hankeid, et saada kõikidele riikidele soodsamaid lepingu ja hinnatingimusi,» ütles Pevkur. «Korraga võib olla nii kaks kui ka kolm riiki ühises hankemenetluses. Sealjuures on hangete objektideks nii vaktsiinid, ravimid kui ka meditsiiniseadmed.»

Koostööleping annab paremad võimalused saavutada hangetel mahtude pealt soodsamad hinnad ja tagada tarnete kindlus.

Juhul kui koostööleppe alusel alustatud ühishankemenetlused täidavad oma eesmärgi, saab kokkuhoitud riigieelarvelisi vahendeid suunata uute vaktsiinide rahastamiseks ning tagada tõrgeteta riiklikult rahastatud ravimite ja vaktsiinide kättesaadavuse.

Sotsiaalministri sõnul antakse koostöölepinguga võimalus, aga mitte kohustus riikidele korraldada ühishankemenetlusi.

«Seega ei saa täna veel rääkida konkreetsetest ostudest, ega ka sellest, kas Eesti üldse hakkab käesoleval hankeperioodil ühishankemenetluses osalema – see selgub juba ekspertide komisjonis, kui oleme veendunud, et konkreetse ostu tingimused on Eestile soodsad,» lisas Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles