Eestis tekkis loodusliku mineraalvee tootmises konkurents

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mineraalvesi.
Mineraalvesi. Foto: Ove Maidla

Eestis on esimest korda tekkinud konkurents kodumaise loodusliku mineraalvee tootmises – täna avas Värskas uue tootmisliini Verska Mineraalvee OÜ, mis loodab haarata neljandiku kodumaisest mineraalveeturust ning müüa vett ka teistesse riikidesse.

Täna Värska sanatooriumi lähistel avatud uuenenud veetsehhi peamiseks uudiseks on loodusliku mineraalvee tunnustuse saamine, mis anti tootjale eelmise aasta lõpus, vahendab ERR Uudised.

Ettevõtte omanikeks on Toomas Sein ning 20-protsendilise osalusega on esindatud A. Le Coq, mis panustas nii teadmiste kui tootmisliini uuendamisse.

A. Le Coqi juhataja Tarmo Noop ütles, et looduslik Värska mineraalvesi hakkab tänasest müügil olema kahe erineva tootena, mis tähendab, et esimest korda tekib Eestis loodusliku mineraalvee turul reaalne konkurents.

Esialgu jätab A. Le Coq müüki ka enda Tartu tehases mineraliseeritud Värska, kuid selle edasine saatus sõltub juba uue toote müüginumbritest.

Ettevõtte juhi Toomas Seina sõnul moodustab looduslik mineraalvesi 20 protsenti Eesti veeturust, uuenenud ettevõte kavatseb sellest võtta neljandiku: «Investeerisime 600 000 eurot kaevu- ja tehaseseadmete uuendamisesse ja tootmishoonesse ning alustame konkurentsi pakkumist Värska Originaalile.»

Sein lisas, et välismaistest brändidest on suurimaks konkurendiks Gruusias toodetud vesi Borjom. Verska Mineraalvee tehases hakatakse villima 1-liitrises pudelis Värska Mineral Water’it ning 1,9-liitrises pudelis Värskat. Uue Värska vee mineralisatsioon on 2000 mg liitrile (alates 1500 mg/l loetakse mineralisatsiooni kõrgeks). Liini maksimaalne tootlikkus on 6000 liitrit tunnis.

A. Le Coqi juht Tarmo Noop põhjendas osaluse omandamist sooviga siseneda loodusliku mineraalvee segmenti, kus seni kohalike tootjate vahel konkurents puudus. «Aitasime 20 protsendilise osaluse ostuga tootmist kaasajastada, et saada õigus toota looduslikku mineraalvett, mis vastaks Euroopa Liidu nõuetele,» ütles Noop.

Ta lisas, et A. Le Coq aitab uut vett turustada ja müüa, samuti aitas A. Le Coq pakendeid välja töötada. Noop möönis, et uuel tasemel tootmise käivitamine on oluline kohalik majandussündmus, mis tugevdab Värska kui tervisliku regiooni mainet ning elavdab piirkonna ettevõtlust. Verska Mineraalvee OÜ annab tööd ligi 20 inimesele. Investeeringut toetas PRIA meetme 3.1. alusel 281 680 euro suuruse summaga.

Kohe müügile jõudev looduslik mineraalvesi pärineb Värska kaevust nr 5, ligi 500 meetri sügavuselt maapõuest, ordoviitsiumi-kambriumi veekihist. Mineraalveekaev nr 5 on olnud kasutusel alates 1983. aastast.

Ettevõttele omistati 20. detsembril 2011 Euroopa Liidu normatiividele vastav loodusliku mineraalvee tunnustus. Tunnustuse saamiseks uuendati ja korrastati kaevuseadmeid, uuendati enesekontrollisüsteemi, analüüsiti korduvalt mineraalvee koostist (oluline on, et vee koostis ei muutu) ning investeeriti uutesse tootmisseadmetesse ja -hoonesse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles