Põhitoitained: milleks on vajalikud kiudained?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikusöögiks võiks süüa täisterahelvestest tehtud putru.
Hommikusöögiks võiks süüa täisterahelvestest tehtud putru. Foto: Margus Ansu

Kiudaineid leidub ainult taimedes, näiteks tselluloosi ja pektiini leidub peamiselt täisteratoodetes, puu- ja köögiviljades ning kaunviljades


Jämesooles elavad mikroorganismid on võimelised kiudaineid osaliselt lõhustama, nad on toiduks seedetrakti mikroobidele, kellel omakorda on oluline roll inimese kaitsevõime tagamisel, kirjutab toitumine.ee.

Kiudained:

- suurendavad toidukördi mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde,
- kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles,
- aitavad vältida kõhukinnisust ja võivad ennetada mõningaid vähivorme,
- soodustavad kolesterooli väljutamist organismist,
- aeglustuvad glükoosi imendumist, vältimaks veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu.

Kiudained ei imendu organismis, kuid tänu osalisele lagundamisele jämesooles seedetrakti mikrofloora toimel, annavad nad energiat 2 kcal.

Kiudaineid võib liigitada vees lahustuvateks ja lahustumatuteks. Kuna nende funktsioon on erinev, peaks päevas tarbima mõlemat liiki kiudaineid sisaldavaid toiduaineid.

• Kaer, rukis, oder, puuviljad, marjad, köögiviljad ja kaunviljad (herned, läätsed, oad) on head vees lahustuvate kiudainete allikad.
• Täisteratooted (rukkileib, täisterasai, sepik, tangud, täisterahelbed, täisterariis) on head vees lahustumatute kiudainete allikad.

Päevas peab täiskasvanud inimene saama 25–35 g kiudaineid. Nooremad, alla 18-aastased inimesed peavad päevase soovitusliku koguse arvestamisel kasutama valemit: vanus aastates + 5 g.

Kiudainete väga suur ületarbimine on ebasoovitav, sest tekib oht, et mõni organismile vajalik mineraalaine seotakse raskestilahustuvasse ühenditesse ja organism ei suuda mineraalainet omastada.

Soovitusi tärklise- ja kiudaineterikaste toiduainete tarbimise suurendamiseks

• Praadi süües eelista suuremat kogust pastat või riisi ja vähem kastet.
• Viinerite ja keedetud kartulite puhul, võta enam kartuleid ja vähem viinereid.
• Lisa ube ja herneid pajaroale, köögiviljavormile või -hautisele. See suurendab roa kiudainesisaldust. Nii toimides saab kasutada vähem liha, roa valmistamine muutub odavamaks, samuti väheneb saadav küllastunud rasvhapete kogus.
• Eelista erinevaid täisteraleibu ja -saiu.
• Eelista pruuni riisi – see sisaldab rohkesti kiudaineid.
• Tarbi hommikuks täistera hommikuhelbeid või sega neid oma lemmikhelveste sisse.
• Puder on suurepärane talvine soojendav hommikusöök, täisterakaerahelbed värskete puuviljade-marjade ning jogurtiga on värskendav suvine hommikusöök.
• Tarbi 3–5 viilu rukki täisteraleiba päevas.
• Tarbi vähemalt 500 g puu- ja köögivilju päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles