Nüüdisaegne õendusabi põhineb uurimistulemustel

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õde on arsti parem käsi.
Õde on arsti parem käsi. Foto: SCANPIX

12. mail tähistatakse rahvusvahelist õdede päeva, mis on pühendatud uurimistulemustel põhinevale õendusabile ning sellele, kuidas teadust ja õenduspraktikat ühendada.


«Igal pool maailmas on päevakohane teema, kuidas vähema rahaga kvaliteetseid ja piisavas mahus tervishoiuteenuseid pakkuda ning õdedel on siin oluline roll. Sarnaselt arenenud riikidega hakkavad ka Eesti inimesed oma esmase tervisemurega järjest enam õdede poole pöörduma.

Omaks on võetud õendusabi uued teenused ja paljudel patsientidel on oma õde või ämmaemand, kelle vastuvõtul regulaarselt oma tervist jälgimas käia,» rääkis Eesti Õdede Liidu president Ester Pruuden.

Rahvusvahelise õdede päeva puhul toimub 11. mail konverents Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis, kus keskendutakse nüüdisaegsele õendusele, õeks saamisele ja olemisele ning õenduse võimalustele. Õenduse õppejõud ning õendusjuhid räägivad akadeemilisest õendusharidusest ning õendusjuhtimisest.

12. mail Tallinnas toimuval konverentsil räägitakse uurimistulemuste rakendamisest praktikasse nii vähihaigete ja nende lähedastega töötavate õdede kui ka vaimse tervise õdede pilgu läbi. Samuti räägitakse õdede tööalaste koolituse mõjust ametialasele arengule.

«Maailma terviseorganisatsiooni andmetel saaks paljusid surmajuhtumeid maailmas ennetada, kui inimeste terviseteadlikkus oleks suurem. Terviseinfo levitamine ja soovituste andmine on õdede pädevuses, küsimus on selles, kuidas tervishoiusüsteem õdede potentsiaali kasutab,» lausus Pruuden.

Eesti Õdede Liit on arvukaim ja kõigi maakondade õdesid ühendav organisatsioon, kuhu kuulub üle 4000 liikme ehk rohkem kui pool. Liitu kuuluvad nii üldõed kui kõikide õenduserialade õed: terviseõdedest pereõed ja kooliõed, kliinilise eriala õed nagu näiteks lasteõed ja koduõed, intensiiviõed, hambaraviõed, vaimse tervise õed, õde-õpetajad ning ämmaemandad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles