Lapse suvisele töötamisele kehtivad erireeglid

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilasmaleva noored Pärnu Metsakalmistut koristamas.
Õpilasmaleva noored Pärnu Metsakalmistut koristamas. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Lapse suvise töökoha puhul peab arvestama reeglite ning maksudega, mida ka lapse palgalt tasuda tuleb, tuletab meelde Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja Anne Sägi.


«Lapsele suveks töökohta otsides tuleb esmalt teada, et mitte kõik tööd ei ole alaealistele seadusega lubatud. Töö keerukusele ja kestvusele on seatud piirid on vajadusest tagada lapse ohutus ja kaitsta tema tervist. Näiteks põllutööd on alla 12-aastastele keelatud,» selgitas Sägi.

Kui laps läheb tööle töölepinguga, peab ta saama vähemalt miinimumpalka, mis tänavu on 1,8 eurot tunnis või 290 eurot kuus. Eraldi reeglid kehtivad ka katseaja kohta: see ei tohi noore puhul olla pikem kui pool lepingu kestusest, leping ise aga ei tohi kesta kauem kui pool koolivaheajast.

Last kaitseb säte, mille kohaselt saab töölepingu ülesütlemise põhjuseks olla vaid katseaja eesmärgi mittetäitmine - see tähendab, et töötaja tervis, teadmised, oskused ja isikuomadused ei vastanud nõutavale tasemele. Kui noor lepingu üles ütleb, ei pea ta seda põhjendama, kuid tööandja peab tema teenetest loobumist kirjalikult selgitama.

Maksuvaba tulu on Eestis hetkel 144 eurot. Kui teenitud raha on suurem, tuleb ülejäänult tasuda tulumaksu. Lisaks peab tööandja kinni ka töötuskindlustusmakse, mis on 2,8 protsenti palgast. Kohustusliku kogumispensioni makse 2 protsenti peetakse kinni juhul, kui noor sai töötamisele eelnenud aastal 18 või on vanem kui 18-aastane. Riik lisab sellele summale 4 protsenti.

Ka alaealisel on kohustus teenitu deklareerida, kui summa ületab 144 eurot aastas. Kui noor on aasta jooksul teeninud alla 12-kordse maksuvaba miinimumi ehk 1728 euro, saab ta kogu makstud tulumaksu tagasi. Nii toob suvine tööots väikese lisaraha ka varakevadel.

Deklaratsiooni peab esitama noor ise ning vanemad lapse tulusid deklareerida ei saa.

Alla 18-aastased peavad deklaratsiooni esitama paberil koos vanema või hooldaja allkirjaga, vanemad saavad seda teha ka interneti vahendusel. Vanem peab lapse teenitud raha aga oma tuludeklaratsiooni mahaarvamiste osas ära näitama ka siis, kui see on alla maksuvaba tulu. Lapse teenitu võrra on vanema kasutada olev lapsega seotud maksusoodustus väiksem.

Sägi sõnul tuleks lastele juba maast madalast selgitada suuremate eesmärkide tarbeks raha kogumise olulisust. Võiks näiteks kokku leppida, et noor paneb poole teenitust tallele mõne suurema ostu või hobi tarbeks. Lapse motivatsiooni aitab kasvatada see, kui lisada mingi kogumisperioodi järel puudu jääv osa eelarvesse ise, aga seda ainult juhul, kui laps suvel tööd teeb ja ise usinalt säästab
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles