Milliseid loomi ei tohiks lemmikloomapoes müüa?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud kevadel müüdi Tartu Lõunaksekuse Zoo Planeti lemmikloomakaupluses habekakku.

sa/Foto SILLE ANNUK POSTIMEES
Möödunud kevadel müüdi Tartu Lõunaksekuse Zoo Planeti lemmikloomakaupluses habekakku. sa/Foto SILLE ANNUK POSTIMEES Foto: Sille Annuk

Eestimaa erinevates zookauplustes võib näha müügil mitmesuguseid eksootilisi loomi ja linde. Kas kõikide nende loomade sissetoomine, müümine ja omamine on seaduslik ning eetiline? Kus on piir, millest lemmikloomasõber üle astuda ei tohiks?


Ühegi looma (va. inimahvid) pidamine ega müümine pole Eestis otseselt keelatud. Arvestama peab kehtivate seadustega, seda just pidamistingimuste ning ka rahvusvahelise loomakaubanduse regulatsiooni CITESi osas.

Eestis reguleerib CITESi konventsiooni täitmist Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakond ning vastavat järelevalvet teostab Keskkonnainspektsiooni looduskaitse osakond. CITES määrab ära ohustatumad loomaliigid ning nendega kauplemise. Müüa võib kaitstud liikidest vaid vangistuses paljundatud isendeid ja iga looma kohta peab olema esitada tema päritolu tõendavad dokumendid.

Kodused olud ei vasta alati eksootide elukeskkonna tingimustele

Iga uue loomaliigi koju võtmine tähendab aga enne looma tulekut suurt uurimistööd. Kõige populaarsem roomaja Eesti kodudes on kindlasti punakõrv ilukilpkonn. Paraku jõuab neid aga kodudest tihti ka meie loodusesse, kus nad tõsist kurja teevad.

Nad võivad elada meil ka ületalve, ent paljuneda nad meil õnneks siiski ei suuda.Paljud reptiilid vajavad palju soojust, õhuniiskust ning UVB-kiirgust, seda peab eksootilise lemmiklooma huviline kindlasti teadma.

Kodus pole mõistlik pidada ka rohtlahaukureid (surikaadidele sarnased vahvad loomakesed). Looduses elavad need loomad suurte perekondadena maa alla kaevatud linnakutes. Kodus on sarnaseid tingimusi keeruline jäljendada.

Põnev lemmik võib ruttu tüütuks muutuda

Lindudest on ühed populaarsemad lemmikud papagoid, kes omaniku oma käitumise või valju häälega ära tüütavad. Tulemuseks on, et lind suletakse pisikesse puuri, kus tal puudub minimaalnegi liikumisruum.

Lausa ära tuleks keelata igasuguste röövlindude müük lemmikloomapoodides. Need linnud veedavad ju igapäevaselt tunde taeva all liueldes ja saaki jahtides. Linnu siseruumis ja ilma väiksemagi lennuvõimaluseta hoidmine peaks küll igale vähegi mõtlevale inimesele tema piinamisena tunduma.

Koerte ja kasside lemmikloomakaupluses müümine keelatud ei ole. Oluline on tagada nõuetekohased tingimused, sh liikumisvabadus, söötmine ja jootmine. Sageli puudub kaupluses peetavatel loomadel vajalik liikumisruum ning terviseprobleemide korral ka ravi. Ka ei ole teada, kas loomad on nõuetekohaselt märgistatud ning vaktsineeritud. Seega tuleb alati vastavad asjaolud enne looma ostmist välja selgitada.

Täpselt nagu koera- ja kassiomanike puhul võib ka eksootilise looma pidamistingimuste rikkujat oodata karistus. Põllumajandusministeerium on teinud Eestimaa Loomakaitse Liidule ettepaneku koostada selle aasta jooksul kolmekümne enamlevinud looma kohta pidamisjuhendid. Peatselt on neid võimalik leida ka loomakaitse liidu kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles