Loomaarst vastab: miks kass kilekotte sööb?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Mureküsimusele vastavab loomaarst Kristel Peetsalu Eesti maaülikooli loomakliinikust.


Küsimus

Minu kass sööb kilekotte, kuigi kõht on tal täis, kas see võib viidata mingi aine puudusele organismis?

Arst vastab

Varem arvati, et mittesöödavate materjalide, näiteks kilekottide söömine, on põhjustatud mineraalainete/vitamiinide puudusest organismis, kuid tänapäeval on kindlaks tehtud, et see pole siiski nii. Kassidele söödetavad kommertsiaalsed söödad sisaldavad piisaval hulgal vajalikke toitaineid ning vitamiine ning seeõttu saab antud probleemi välistada.

Küll aga viitab isuväärastus kassi terviseprobleemidele, näiteks hambahaigustele, stressile või maosooltrakti ärritusele. Kilekottide söömiseni võib teinekord meelitada ka atraktiivne lõhn või maitse (juhul kui selles on eelnevalt olnud midagi väga maitsvat). Kassipojad närivad sageli asju pigem seepärast, et nad alles õpivad maailma tundma.

Kassidel ei tohiks lasta kilekotte süüa/närida, sest nende allaneelamisel võib tekkida mao-ja soolteärritus (seedehäired) ning halvimal juhul sooleummistus, mis võib kiiresti eluohtlikuks muutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles