7 soovitust, kuidas tööotsingud paremini edeneksid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööotsija.
Tööotsija. Foto: Priit Simson.

Kas tunned, et oled teinud absoluutselt kõik endast oleneva, ent ei ole siiski mingeid tulemusi saavutanud? Kas oled saatnud laiali arvukalt CV-sid ning käinud nii paljudel tööintervjuudel, et peaksid nüüdseks ammu olema mõne pakkumise saanud?


Kui kannatus on katkemise äärel ja kõik säästud peaaegu lõpuni kulutatud, ära kaota siiski lootust. CV Keskus soovitas proovida seitset järgmist sammu, et oma toppama jäänud tööotsingud taas käima lükata.

1. Pane kvantiteedi asemel rõhku kvaliteedile.

Pole mõtet solvunult kuulutada, et oled kandideerinud 200 tööpakkumisele või saatnud oma CV rohkem kui 500 ettevõttesse. Selline statistika võib anda aimu vaid sellest, kuivõrd osav ja vilunud kirjasaatja sinust nüüdseks võib saanud olla.

Tööotsingute edu aga ei põhine numbritel, vaid oluline on just nende kontaktide sisu ja kvaliteet. On vägagi ebatõenäoline, et sul õnnestub oma CV ja kaaskiri piisava põhjalikkusega ning vastavalt igale konkreetsele kandideerimisele ette valmistada, kui pead tegema seda 500 erineva ettevõtte jaoks. Seepärast hoia kandideerimiste arv mõistlikul tasemel – saada oma CV nädalas 200 asemel hoopis 20 firmale ning pühenda ühele kandideerimisele piisavalt aega.

Kandideerimise tõsiseltvõetavust näitab:
1) Oled enne kandideerimist pühendanud piisavalt aega ettevõtte taustaga tutvumisele.
2) Sinu kaaskiri on suunatud ettevõttele, kuhu kandideerid, arvestab just selle tööpakkuja vajaduste ning töökoha nõudmistega ja näitab, et oled ettevõtte tegevusega kursis.
3) Sinu CV on kohandatud just konkreetsesse firmasse ja ametikohale kandideerimiseks.
4) Pärast kandideerimist võtad tööpakkujaga kas telefoni või meili teel ka ise ühendust ning uurid, kas sinu CV on kätte saadud, näidates sellega veelkord oma tõsist huvi selle ametikoha suhtes ja, mis kõige olulisem, luues kontakti.

Edukad tööotsijad on ise aktiivsed, mitte ei oota passiivselt, kuni neile tullakse pakkumisi tegema. Seega proovi olla ise energilisem ning kujunda välja oma isiklik strateegia, alles peale seda on sul põhjust oodata telefonikõne, kutsega töövestlusele.

2. Välista endapoolsed vead.

Veendu, et sinu vahendid töö leidmiseks vastaksid nõuetele. Puudujäägid sinu CV-s või kaaskirjas ning oskamatus töövestlusel või telefoni teel suhelda, võivad võimalused silmapilkselt nullida. Vaata hoolikalt üle nii oma CV kui kaaskiri, parandades kirja- ja hooletusvead, lihvides stiili, tehes sel viisil tõsiseltvõetavad dokumendid.

Võid näidata oma CV-d ka mõnele tuttavale või sõbrale. Analüüsi ka oma tavapärast käitumist tööintervjuul ja telefoni teel suhtlemise viisi. Võid lasta sõbral või heal kolleegil teha sulle proovikõne või -töövestlus, avastamaks võimalikke omapoolseid möödalaskmisi.

3. Muuda oma otsingud efektiivsemaks.

Vahel võib töö otsimine tunduda nagu ekslemine tundmatul planeedil. Oled saatnud sadu CV-sid küberruumi avarustesse, lisaks püüdnud loendamatuid kordi meili teel eikellegimaaga ühendust võtta, ent ei ole saanud ühtki signaali selle kohta, et sel planeedil eksisteeriks elu.

See, mida sa aga hetkel kõige rohkem vajad, on lihtne inimlik kontakt. Ole tagasilöökidest üle, mine ja kohtu inimestega, külasta konverentse, seminare, pidusid ja muid koosviibimisi, kus sul oleks võimalus teiste inimestega suhelda – keegi neist inimestest võib anda sulle muuhulgas ka vihjeid mõne olemasoleva töökoha kohta.

Kui oled kõike seda juba teinud, proovi saada nähtavamaks. Kandideeri mõne kutseühingu liikmeks – isegi juhul, kui oled sel alal uustulnuk, võid saada sooja vastuvõtu osaliseks, kui lähed neile aktiivselt oma abikätt pakkuma.

Kui aktiivne juhiroll ei ole sinu jaoks, võid kaasa lüüa näiteks artiklite ja uudiskirjade koostamisel või pakkuda end vabatahtlikuks tulevasel konverentsil või kokkusaamisel. Sind võib üllatada, kui suurel määral selline aktiivsus sinu karjääri võib ergutada.

4. Analüüsi iseenda suhtumist.

Kui sinu tööotsingud venivad ega anna tulemusi ning see hakkab sinus tasapisi pessimismi tekitama, võta kiiresti kasutusele vastumeetmed, et oma optimism säilitada. Sa ei pruugi seda ise tajuda, ent sinu negatiivsed mõtted, kibestumine ja apaatia kajastuvad ka sinu suhtlemises tööandjatega.

Püüa võimalikke tagasilööke ja äraütlemisi mitte liiga isiklikult võtta. Kui sa ei lase end tasakaalust välja lüüa, ei lasku enesehaletsusse ega hakka ka kogu ülejäänud maailma süüdistama, on sinu võimalused tööd leida palju paremad. Nina norgu laskmise asemel proovi igast eitavast vastusest midagi õppida ning võta oma elu juhtimine enda kätte.

5. Puhu ka vanematele kontaktidele elu sisse.

Vaid seepärast, et minevikus sind ühes või teises firmas ei vajatud, ei tähenda see, et praegu peaks samamoodi olema – proovi võtta nendega uuesti ühendust ning võid saada üllatuse osaliseks. Kui oled saanud kontaktisiku numbri, ära pelga temaga mõned nädalad hiljem ühendust võtta ning uurida, kas ehk ettevõttes on midagi muutunud.

Pead end inimeste mällu kinnistama, nii oled just sina see, kes neile vajaduse tekkides esimesena meelde tuleb. Toimi niisamuti firmade puhul, kust oled varasemalt saanud äraütleva vastuse. Enamik inimestest väldib ettevõtteid, kes on neile «ei» öelnud, ent see on viga.

Üks võimalustest on näiteks see, et inimene, kes otsustati soovitud kohale palgata, ei tulnud oma tööga kõige paremini toime või loobus muudel põhjustel, ning lahkus mõni nädal hiljem. Sinu kõne satub ehk just nimelt ajale, mil ettevõte kavandab uue inimese palkamist ning helistamine võib lõppeda töökoha saamisega.

6. Küsi nõu professionaalidelt.

Töö otsimine võib olla üksildane ja vahel ka küllaltki segadusseajav protsess. Sul endal ei pruugi olla kõiki vajalikke teadmisi ja oskusi oma CV täiustamiseks või parima tööotsingustrateegia väljatöötamiseks. Võid vajada veidi moraalset tuge, et suudaksid neis teinekord küllaltki karmides konkurentsitingimustes enesekindluse ja teotahte säilitada. Kui tunned, et jääd üksinda hätta, kaalu karjäärinõustaja konsultatsiooni ja abi.

7. Kaalu plaan B kasutuselevõttu.

Kui oled teinud töö leidmiseks kõik endast oleneva ning sinu aeg, säästud ja energia on otsakorral, on ehk õige aeg varuplaani kasutuselevõtuks. Plaan B võib tähendada täielikku suunamuutust karjääris, kolimist või otsustamist mõne alternatiivse variandi kasuks, nagu näiteks ühinemine mõne vabatahtlike organisatsiooniga, miks ka mitte välismaale tööle- või õppimaminek.

Kui investeerid antud nõuannetesse veidi oma mõttejõudu ja energiat, võid leida, et sinu tööotsingud ei ole sugugi lootusetud. Mõni lihtne ümberkorraldus või just suhtumise muutus võibki olla kõik, mida praegu vajad, ning kutse töövestlusele ja uued pakkumised ei lase end enam kaua oodata. Mis aga kõige peamine, ära kaota lootust, vaid vaata tulevikku alati lootusrikkalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles