Töötervishoiuarst: peame tegema kõik inimeste töövõime säilitamiseks

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka arvutiga töötades võib haigeks jääda.
Ka arvutiga töötades võib haigeks jääda. Foto: Marina Pushkar

Baltic Euromedicali juhataja Ülle Lahe rääkis tööinspektsiooni korraldatud ümarlaual töötervishoiuarstide seisukohti edastades, et kõigi osapoolte eesmärk on inimeste töövõime säilitamine ja haiguskulude vähendamine.


«Rakendada tuleks multidistsiplinaarseid töötervishoiuteenistuseid - teenuse osutamist võiks jaotada erinevate spetsialistide vahel. Koolitama peaks töötervishoiuõdesid, kes võiksid oma pädevuse piires ka iseseisvalt vastu võtta, et töötervishoiuarstide koormust vähendada,» ütles Lahe.

Ta lisas, et praegune seadusandlus ei toeta püsilepingute sõlmimist ja nii käivad inimesed iga kahe aasta tagant erineva töötervishoiu arsti juures, kes ei pruugi neist midagi teada. Samas ei tohiks töötervishoid piirduda ainult arsti vastuvõtul käimisega. Töötervishoiuteenistus peab rohkem käima kohapeal töökohti vaatamas.

Töötervishoiuarsti sõnul oleks oluline rõhutada töötaja enda vastutust, sest on töötajaid, kes keelduvad tervisekontrolli minemast. Seejuures tööandjal puuduvad mehhanismid, millega sellest tuleneda võivaid probleeme lahendada. Töötaja võib kohati olla huvitatud töövõimetusest, samas tuleks rakendada sanktsioone neile, kes rehabilitatsioonist keelduvad.

Tööõnnetuste ja kutsehaiguste korral kulub väga palju ressurssi süüdlase otsimisele, sama raha saaks aga kasutada töötaja tööprotsessi tagasi toomiseks. Üle vaadata tuleks ka kutsehaiguste loetelu.

Töötervishoiuarst võiks olla tööandjale abiline töötajate tervisega seotud küsimustes. Vaja oleks analüüsida üha kasvava töövõimetuse põhjusi ning koostöös riigi ja tööandjatega tegutseda selle nimel, et töövõimetu võimalikult ruttu tööle tagasi tuua.

Töötervishoiuarstid tunnevad vajadust koordineeriva teabekeskuse järele, mille koosseisus võiksid olla ka arstid. Hädasti oleks vaja kaasata tööpsühholooge, et ka psühhosotsiaalsed riskitegurid kontrolli alla saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles