Loomaarst vastab: millised toiduained on lemmikloomadele ohtlikud?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Küsimusele, millised toiduained on lemmikloomadele ohtlikud, vastab loomaarst Kristel Peetsalu Eesti maaülikooli loomakliinikust.


Lemmikloomadele on kahjulikud paljud igapäevaelus kasutatavad toiduained.

Šokolaadis sisalduv teobromiin tekitab kesknärvisüsteemi erutust, kiirendab südame tööd ning põhjustab oksendamist ja kõhulahtisust. Võimalik on isegi äkksurm.

Rosinate ja viinamarjade toksilisuse põhjus pole veel selge. Toksilisus ilmneb oksendamise ja kõhulahtisuse ning neerukahjustusena. Mürgistust on tekitavad juba väikesed kogused. Neerukahjustuse ulatus ei ole otseses seoses söödud rosinate või viinamarjade hulgaga.

Makadaamiapähklid sisaldavad toksiine, mis võivad kahjustada seede- ja närvisüsteemi ning lihastikku. Mürgistusest annavad märku lihasvärinate nõrkuse, oksendamise, loiduse ja kange kehahoiaku ilmnemine.

Avokaadod sisaldavad toksiini nimega persiin. Pärast söömist ilmnevad oksendamine ja kõhulahtisus.

Sibul ja küüslauk sisaldavad sulfoksiide ja disulfiide, mis võivad kahjustada punaseid vereliblesid ja esile kutsuda aneemia ning looma organism jääb hapnikuvaegusesse. Kassid on tundlikumad kui koerad. Sibula ja küüslaugu kuumutamine nende kahjulikku toimet ei kaota ning küüslauk on vähemmürgine kui sibul.

Närimiskumm võib alla neelates tekitada sooleummistust ning lisaks on magusaine ksülitool koertele ohtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles