Bambusest tekstiiltoodete müüjad eksitavad tarbijaid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eestis pakutakse müügiks bambusest sokke, särke, hommikumantleid, rätikuid, lõnga jms. Tarbijakaitseamet teatas, et selliste toodete müüjad eksitavad tarbijaid, kuna need tooted ei koosne looduslikust bambuskiust, vaid keemilisel töötlusel saadud tehiskiust.


Bambus on puit ja sellest ei saa muul moel sokkide-särkide jaoks vajalikku ihusõbralikku materjali kui keemilist töötlust ehk viskoosmenetlust kasutades. Taolise tehnoloogia abil toodetud materjalide puhul on tegemist keemiliste kiudude klassi kuuluva tehiskiuga, mitte loodusliku materjaliga.

Seega, kuigi kiu toormaterjaliks on bambuspuit, ei tohi toote märgistamisel kasutada sõnu «bambus» ja «bambuskiud», kuna need jätavad eksliku mulje, nagu oleks tegemist loodusest töötlemata kujul saadud kiuga. Märgistamisel on õige kasutada sõna «viskoos».

Tarbijakaitseamet on sel teemal saatnud märgukirja 14-le e-kaubandusega tegelevale ettevõttele. Kümme neist on eksitava info edastamise lõpetanud, nelja ettevõtte suhtes menetlus kestab.

Lisamaterjale rõivaste märgistamise, suuruste ja hoolduse kohta leiab ameti veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles