Homme pannakse Tallinnasse üles kolm tasuta joogivee kraani

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanivesi.
Kraanivesi. Foto: Margus Ansu

Sel nädalal käivitub Tallinna Vee kraanivee joomise kampaania, millega julgustatakse inimesi jooma vett kraanist. Algatuse raames pannakse ka sel aastal Tallinnasse üles ka kolm kraani, et inimesed saaksid puhta joogiveega janu kustutada.


Kraanid paigaldatakse Harju ja Kuninga tänava nurgale, Tammsaare parki ning Tallinna loomaaeda. Samuti jätkub koostöö Tallinna söögikohtadega, kes oma külastajatele kraanivett joogiks pakuvad. Hetkel on algatusega liitunud kümme söögikohta – Sfäär, Butterfly lounge, Platz, Rucola, Scandic Palace, Must puudel, Matilda kohvik, F-hoone, Nop.

Ülemiste Veepuhastusjaama juhi Riho Sobi sõnul on kraanivee joojate arv pidevalt tõusvas joones liikunud, kuid jätkuvalt leidub ka skeptikuid. «Harjumused on visad muutuma, kuna paljudel on meeles ammune kehva maitsega kraanivesi. Tänane tegelikkus on võrreldes 10. aasta taguse ajaga oluliselt muutunud,» selgitas Sobi.

Ta lisas, et 2001. aastal vastas Tallinnas joogiveele kehtivatele nõuetele ligikaudu 61 protsenti proovidest. «See tähendab piltlikult, et kolmest klaasist üks ei vastanud nõuetele. 2011. aastal tarbijate kraanidest võetud veeproovidest 99,66 protsenti vastasid seadusest tulenevatele kvaliteedinõuetele. See tähendab, et kraanivett võib julgelt juua.»

Kraanivee kvaliteedile kehtivad karmid, seadusest tulenevad nõuded ning seetõttu on vee kvaliteet pidevalt kontrollitud. Pudelivee kvaliteedi kontroll on seevastu hõre: seaduse järgi üks proov 1 – 7 miljoni villitud pudeli kohta aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles