Põrandakeskus: moes on ajahambast puretud välimusega põrandad

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajahambast puretud välimusega põrand.
Ajahambast puretud välimusega põrand. Foto: Lincona

Sisekujunduses teevad ilma ajahambast puretud välimusega põrandad, mis on sobitatud kokku eelkõige heleda ja modernse sisustusega. Ka uuele põrandale «vana» välimuse andmiseks on palju põnevaid võimalusi – näiteks kulutatakse pindu klaasipuruga või värvitakse laudpõrandad hoopis üle, nagu see oli moes 50ndatel.


«Kõikjal maailmas on hinda minemas vanade puit- ja kivimajade korrastamine ja seal on väärika välimusega põrand igati omal kohal. Ja kui vana põrandat ei ole olnud võimalik taastada, võiks uus materjal välja näha siiski võimalikult ajastutruu,» rääkis põrandakeskus Lincona juhatuse liige Olavi Tuisk.

Moes on taotluslikult kulunud välimusega põrandad, mis loovad Tuisu sõnul põneva kontrasti eelkõige siis, kui ruumi enda sisustus on hele ja kaasaegne – just sellist kooslust on eksponeeritud mitmel käesoleva aasta sisustusmessil. Ajahambast puretud välimusega põrandast on saanud justkui omaette sisustuselement.

«Põrandale kulunud välimuse andmiseks on tootjad välja nuputanud huvitavaid töötlusvahendeid – puidu pinda kulutatakse spetsiaalse klaasipuruga ja viimistletakse alles seejärel lakkidega, mis annavad materjalile õige tooni ja vastupidavuse,» selgitas Tuisk.

«Moes on tagasi ka 50ndate stiil, kus põrandalauad on üleni värviga kaetud ja seejärel kulutatud. Samuti väga rustikaalse ilmega põrandad, mille puhul on hinnatud ka pragude, oksakohtade- ja ussiaukudega materjalid.»

Taaskasutus ja materjalide võimalikult maksimaalne ärakasutamine on Lincona Konsult ASi juhatuse liikme Sven Erslingi sõnul üldse põrandatööstuses kiirelt tõusev suund, mis mõjutab lähitulevikus trendide loomist.

«Kui ühest küljest on põrandamaterjalide detailid muutunud suuremaks – võimsalt mõjuvad näiteks erakordselt massiivsed põrandalauad ja traditsioonilisest suuremate detailidega kalasabaparkett, siis comebacki on teinud ka väga väikestest detailidest ja keerukate mustritega mosaiikparketid, mis annavad hea võimaluse tootmises üle jäänud erineva suurusega puitosad ära kasutada,» möönis ta.

Keskkonnasäästlik tootmine ei puuduta üksnes puitpõrandaid, vaid ka laminaadi, PVC ja vaipade valdkonda, mille puhul püütakse leida erinevaid võimalusi nende taaskasutamiseks.

«Näiteks vaibatööstuses on uueks trendiks materjalide ümbertöötlus – vanad vaibad lõigatakse tükkideks, uhutakse neist värv välja ja õmmeldakse seejärel uuesti kokku. Tulemuseks on väga huvitavad erinevate tasapindade ja stiilsete õmblustega põrandakatted,» kirjeldas Ersling.

Vaibatrendide hulgas aitavad maalähedast muljet luua kaltsuvaiba tehnikas triibu- ja ruudumustrid. Modernsema stiili armastajale on huvitavad ebakorrapäraste joonte või geomeetriliste kujunditega vaibad. Kõige trendikamad on heledad pastelsed vaibad, või siis vastupidi, väga erksates toonides põrandakatted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles