Kerttu aiablogi: võililleveini tegemine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaja läheb ka sidruneid, sest võilillel endal ei ole happelisust, mis veini tööle paneks
Vaja läheb ka sidruneid, sest võilillel endal ei ole happelisust, mis veini tööle paneks Foto: Kerttu

Talvel kunagi ühte ajakirja sirvides jäi mulle silma artikkel võilillest. Kui palju erinevaid võimalusi on võilille kasutamiseks. Näiteks saab lehtedest salatit valmistada, juurest kohvi asendajat teha, õitest mett keeta või veini valmistada.


See viimane tundus eriti huvitav ja mõtlesingi, et enne esimest muruniitmist proovin selle tegemise kindlasti järele. Lasin murul hästi pikaks kasvada, et kõik võililled oleksid ikka oma aiast korjatud.

Veini tegemiseks ma väga ette valmistada ei jõudnud, lugesin kiirelt netist, kuidas keegi teeb ja mis komponente vaja on. Võililledel tuli korjata vaid kollane osa, seda rohelist osa, mis on õie all, korjata ei tohtinud – pidi jätma mõru maitse.

Lugesin veel niipalju, et kergem on korjata õisi keeramise teel. Et keerad kollase õie rohelise osa küljest lahti. Nii ma ka umbes pool tundi tegin, kuid töö käigus sain aru, et palju lihtsam on seda teha kääridega. Lõikad lihtsalt kollase osa ära. Võililli pidi veel korjama päiksepaistelisel päeval ja vaid selliseid õisi, mis on täielikult lahti.

Korjasin umbes kaks tundi – vanni põhja sain vaevalt täis. Mõõtsin ära kannuga ja sain viis liitrit.

Lugesin veel, et vaja läheb sidruneid, sest võilillel endal ei ole happelisust, mis veini tööle paneks. Ostsin sidruneid, lõikasin need neljaks ja viskasin võilillede peale.

Valasin peale 4,5 liitrit kuuma keedetud vett. Tükeldasin veel väikse jupi ingverit, mis külmkapis seisis ning lisasin 2,7 kg suhkrut ja 2 supilusikat sidrunhapet. Lasin sidrunid veel saumiksriga katki, et paremini mahl välja tuleks. Panin vannile käterätiku peale ja jätsin ööpäevaks seisma. Siis kurnasin selle läbi kahe sõela ära. Lõhn ei olnud midagi head, aga maitse oli selle eest küll meeldiv.

Sain sellise ilusa kollase värvuse, mille rikkusin ära fariinsuhkruga. Lahustasin 0,5 kg suhkrut 1,5 liitris vees ja lisasin pudelisse. Veel panin 6 liitrit keedetud jahutatud vett. Siis sai pudel täis. Panin pudelile kile peale ja jätsin saunanurka seisma.



Kokku läks:

5 liitrit võilille õisi
2,7 kg suhkrut
0,5 kg fariinsuhkurt
2 spl sidrunhapet
12 l vett
ingverit

Ütlen veel niipalju, et retsept on tehtud täiesti umbes, tunde järgi. Panin igaks juhuks kirja, et järgmine kord maitset ja kangust parandada. Praegu veel veinipärmi ega midagi lisanud ei ole. Kui homme Tartust saan, siis panen. Elva poemüüjad ei tea kahjuks veinipärmist midagi.

Ja seda veel ka, et see on minu esimene vein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles