Tehnikaülikool hakkab leevendama vajadust tööpsühholoogide järele

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Mare Teichmann.
Professor Mare Teichmann. Foto: Raigo Pajula

Tallinna Tehnikaülikool avab sel aastal uue eriala, mille magistrikursuse lõpetajaist saavad litsentseeritud töö ja organisatsiooni psühholoogid, kelle järgi Eestis suur vajadus ja kes saavad õiguse töötada kogu Euroopas.


Uue õppekava algataja professor Mare Teichmann ütles, et selle järele oli tungiv vajadus, sest tööpsühholooge praegu Eestis üldse ette ei valmistata. Tartu Ülikool on keskendunud kooli- ja meditsiinipsühholoogiale, Tallinna Ülikool valmistab aga ette kooli- ja nõustamispsühholooge.

Õpetamine hakkab toimuma psühholoogia bakalaureuse baasil inglise keeles, kuna oodatud on ka välistudengid ja õpetama on kutsutud paljud rahvusvaheliselt tunnustatud professorid. Näiteks on ühe ainena kavas majanduspsühholoogia, mida Eestis siiani pole üldse õpetatud.

EuroPsy sertifikaadi saamiseks peavad magistriõppe lõpetanud läbima veel ka aastase järelevalvega praktika, mille järel võivad täieõiguslike psühholoogidena praktiseerida kogu Euroopas.

Uue õppekava raames õpivad tulevased tööpsühholoogid töö analüüsi, selle tulemuslikkuse hindamist, personalivalikut ja palju muud. Selle eriala lõpetanute eesmärk on tõsta töö tootlikkust. Selleks on vaja kõigepealt professionaalseid töötajaid, kes suudaks loominguliselt mõelda, kuid ka nõuetele vastavat töökeskkonna ja head töö organiseerimist.

«Tööpsühholoogi eesmärk on tõsta tootlikkust ilma töötajate tervist kahjustamata,» võttis Teichmann asja mõtte kokku. Eestis oleks vaja ettevõtetes rakendada kokku 150 tööpsühholoogi, praegu töötab neid tootmises vaid kolm. Uuele õppekavale on oma toetuse andnud tööandjate keskliit, sotsiaalministeerium ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles