Doktorikraadiga õdesid tuleb juurde

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuopios asuvas Ida-Soome Ülikoolis kaitses doktorikraadi terviseteadustes Eesti Õdede Liidu liige Saima Hinno, kelle doktoritöö käsitleb õendusabikeskkonna mõjusid haiglates töötavale õenduspersonalile ning patsientidele Eesti, Soome ja Hollandi võrdluses.


Saima Hinno doktoritöö jõuab järeldusteni, et õendusabi kvaliteeti ja õdede tööga seotud tundeid mõjutavad positiivselt ühtviisi nii õenduspersonali mõistlik töökoormus kui ka juhtkonna toetus õdede tegevusele.

Personali puudusest tingitud ülekoormus toob kaasa soovi vahetada töökohta struktuuriüksuse või organisatsiooni tasemel või õeametist üldse loobuda. Uurimise tulemused näitavad, et patsientide arv õe kohta on otseselt seotud patsientidega juhtuvate õnnetuste arvuga nii Hollandis kui ka Soomes.

«Õdede töökeskkonnale ja töökoormusele tuleb senisest enam tähelepanu pöörata, sest õendusabikvaliteet on nende tingimustega otseselt seotud ja vajadus õdede järele järjest kasvab,» ütles Hinno.

Värske väitekiri kirjeldab õendusabikeskkonda Eesti, Soome ja Hollandi haiglates, uurimuses osales 535 Soome, 334 Hollandi ja 478 Eesti õde. Lisaks uuriti õendusabikeskkonna ja õenduspersonali ning patsiendi paranemistulemuste vahelisi seoseid ja hinnati õdede töökoormuse mõju.

Eesti ja Soome ülikoolides omandab praegu doktorikraadi veel kuus Eesti õde. Eesti pärituolu õdedest on varem doktorikraadi kaitsnud Ly Kalam-Salminen Turu Ülikoolis.

Terviseteaduste (õendusteaduse) magistristrikraadi saab omandada Tartu Ülikoolis juba 1994. aastast, alates 2012/2013 õppeaastast laieneb õppetegevus ka Tallinna. Praeguseks on Eestis 48 õendusteaduse magistrit.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles