Viinamarjaistanduse ostmisega tasub oodata

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB Grupis suurte investeerimisportfellide eest hoolitsev Mårten Gabrielsson tõdeb, et inimesed teevad oma vara paigutamisel sageli ahnusest valesid otsuseid.
SEB Grupis suurte investeerimisportfellide eest hoolitsev Mårten Gabrielsson tõdeb, et inimesed teevad oma vara paigutamisel sageli ahnusest valesid otsuseid. Foto: Laura Oks

Viinamarjaistanduse ostmisega on veel mõni aasta aega, eeldusel, et vahepeal ei muutu istanduse omamine moeasjaks, kinnitab Mårten Gabrielsson, kes hoolitseb SEB Grupis suurte investeerimisportfellide eest.

Nimelt kaotavad investeerides ennekõike need, kes emotsioonidele vaba voli annavad ja kiirustavad panustama sinna, kus teised juba ees ootamas, võttes sellega liiga suuri riske.

Miks inimesed liiga suuri riske võtavad?

Näiteks 1984. ja 2002. aasta vahel kasvas S&P indeks keskmiselt 12,22 protsenti aastas, inflatsioon oli samal ajal 3,14 protsenti, kuid aktsiafondide kliendid teenisid keskmiselt ainult 2,57 protsenti aastatulu. Need on täiesti uskumatud arvud. Eeldan, et siin mängisid rolli just emotsioonid, mille tõttu kaotasid investorid enam kui kümme protsenti kasvu aastas. Inimesed müüvad, kui nad on paanikas, ja ostavad, kui on ahned.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles