Uuring: arvutikasutajad eelistavad väikest ja võimast sülerit

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Samsung Electronicsi poolt Baltikumis korraldatud uuringu tulemuste põhjal eelistavad sülearvuti kasutajad mõõtmetelt väikest, kiiret, võimast ja pika aku kestvusajaga sülearvutit.


Ligi 60 protsenti aktiivsetest arvuti- ja internetikasutajatest ei kasuta enamasti andmete säilitamiseks välist kõvaketast või pilvelahendusi, vaid eelistavad hoida faile oma arvutis.

Samsungi uuringu tulemuste kohaselt salvestavad 57 protsenti Eesti aktiivsetest arvuti- ja internetikasutajatest oma fotod, videod ja dokumendid arvuti kõvakettale. Väliseid kõvakettaid kasutab andmete salvestamiseks 24,4 protsenti küsitluses osalenutest ja pilvelahendusi vaid 2,4 protsenti. Lätis ja Leedus tehtud uuringu tulemused on omavahel sarnased.

«Kuigi võiks eeldada, et koos areneva tehnoloogiaga on muutunud ka tarbijate harjumused, näitasid uuringu tulemused, et oleme andmete salvestamisel küllaltki konservatiivsed,» kommenteeris Samsung Electronics Eesti esindaja Ursel Velve.

Ta lisas, et ehkki Eesti on üks enam internetistunud riike ja me oleme uhked oma igapäevase tehnoloogiakasutuse üle, salvestame me siiani fotosid, videoid ja teisi andmeid peamiselt arvuti kõvakettale.

Velve sõnul on samas tulemus ka igati ootuspärane, sest uute tehnoloogiliste võimaluste kasutusele võtmine toimub reeglina ikka järg-järgult.

Kolme Balti riigi aktiivsed arvutikasutajad leiavad, et ideaalne sülearvuti, mida endale tulevikus soetada, peab olema võimsa protsessori (71,1 protsenti), suure operatiivmälu (61,9), vastupidava aku (65,7) ning suuremahulise kõvakettaga (50,8 protsenti).
65,4 protsenti vastanutest peab arvuti soetamisel ka väga oluliseks toote hinda. Samuti märgiti tähtsa tegurina sülearvuti kaalu.

Elame selgelt sülearvuti ajastus – pea iga viies aktiivne arvutikasutaja soetas endale eelmisel aasta uue sülearvuti ja viiendik uuringus osalenutest plaanib seda teha järgmise poole aasta jooksul.

«Kõige olulisemateks teguriteks süleri soetamisel on jätkuvalt võimsus ja kõvaketta maht. Viimasel ajal on märgata tugevat arengut uute sülerite, Ultrabookide, vallas. Ultrabookide tugevamateks külgedeks on just mobiilsus ja võimsus. Nagu näitavad ka uuringu tulemused – tootjate suurimaks väljakutseks on pakkuda suurt salvestusmahtu seadmetes, mida saab kergesti kaasa võtta.»

Uuringu tulemused tõid välja ka omadused, mille üle arvutikasutajad oma praeguste sülearvutite puhul kõige enam kurdavad. Iga neljas Eesti aktiivne arvutikasutaja kurdab oma praeguse arvuti aegluse ja madala võimsuse üle. 14,7 protsenti vastanutest leidis, et nende praegu kasutatav arvuti on vananenud ning peaaegu iga kümnes ei ole rahul arvuti mälumahuga.

Kuigi ligi pooltel Eesti, Läti ja Leedu aktiivsetel arvutikasutajatel on käsutuses nii laua- kui ka sülearvuti, eelistatakse viimasel ajal üha enam sülereid. Viimase kolme aasta jooksul on lauaarvuti soetanud 20,4 protsenti vastanutest, sülearvuti aga 50,8 protsenti küsitluses osalenutest. Ligi pooltel Eestis küsitletud leibkondadest on kaks või enam sülearvutit.

Samsung Electronics Baltics viis turu-uuringute agentuuri Compass abil läbi uuringu Eesti, Läti ja Leedu aktiivsete arvuti ja internetikasutajate seas. Küsitluses osales kolmest Balti riigist kokku 1539 inimest, kes on vähemalt 25aastased ja kellel on leibkonnas vähemalt üks arvuti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles