Hinnavahed pankade teenustasupakettides on mitmekordsed

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuu jooksul ülekannetele, sularaha väljavõtmisele ja muudele teenustasudele kuluv summa võib samade tarbimisharjumustega kliendi jaoks pangati erineda kaks-kolm korda.


Nii selgub tarbijaveebi minuraha.ee kolmest uuest näidistarbijate teenustasude võrdlusest, mis annab ülevaate üheksa panga teenustasude kohta. Kokku saab võrrelda kuue erinevas vanuses ja erinevaid teenuseid kasutava näidistarbija kulusid igapäevastele pangateenustele, kuid kolm uut näidistarbijat on õpetajana töötav Riina, kelle netosissetulek on veidi üle 600 euro, teine töötav pensionär Tiina, kelle sissetulek jääb Riina omale saja euroga alla ning kolmandaks 45-aastane firmajuht Toomas, kes teenib kuus 2500 eurot.

Toomas kasutab neist kolmest kõige enam pangateenuseid – tal tuleb lisaks siseriiklikele ülekannetele ja sularaha väljavõtmisele teha ka välismakseid ning ta võtab paaril korral kuus sularaha välja piiri taga viibides. Toomasele pakuvad üheksast pangast seitse tema tarbimisvajadustele sobivat sooduspaketti, kuid hinnad on seejuures erinevad. Mõnes pangas saab Toomas oma arveldused tehtud kuus paari euro piires, kuid teises pangas võivad samad arveldused maksta kaks-kolm korda rohkem. Kõige kulukam on Toomase jaoks enamiku pankade puhul sularaha väljavõtmine välismaal.

Samas võib pensionär Tiina leida pankade seast sellise, kus tal ei kulu seenioritele mõeldud arvelduste paketti kasutades teenustasudele kuus ühtegi senti, kui ka sellise, kus sarnase paketi teenustasudeks tuleb tasuda ligi kolm eurot. Samuti leiab panku, kus eraldi pakette seenioritele ei ole.

Seega tasub oma igapäevaste pangateenuste (sularaha väljavõtmine, maksed internetipangas, otsekorraldused, püsikorraldused jne) kasutamine ja nende eest makstav teenustasu üle vaadata ja analüüsida, kas ja kuidas saab neilt kuludelt kokku hoida.

• Kui sinu pank küsib internetipangas tehtavate ülekannete eest teenustasu, uuri, kas sul on maksete tegemiseks võimalik sõlmida otsekorralduslepingud, sest otsekorralduslepinguga ülekande tegemine on tasuta. Otsekorralduslepingu sõlmimine eeldab, et makse saajal on sinu pangaga sõlmitud leping. Samas kõik pangad otsekorralduslepingu sõlmimise võimalust ei paku.

• Kui pead internetipangas tehtavate ülekannete eest maksma teenustasu ning otsekorralduslepingut sõlmida pole võimalik, tasuks mõelda arvelduskonto avamisele mõnes teises pangas, kus ülekande eest teenustasu ei võeta. Arvelduskonto omamise eest kuutasu maksta ei tule, seega tasub oma teisele kontole kanda korraga mitme kuu maksete jagu raha, et vältida iga maksega kaasnevat teenustasu.

• Enne välismaale sõitmist vaata panga hinnakirjast järele, kui palju maksab konkreetses riigis sularahaautomaadist raha välja võtmine: tavaliselt on selleks fikseeritud summa, millele lisandub teatud protsent väljavõetavast summast. Eestis pangaautomaadist sularaha välja võttes pead arvestama sellega, et kui kasutad mitte oma nn kodupanga, vaid mõne teise automaati, tuleb tavaliselt maksta teenustasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles