Euroopa Komisjon küsib arvamust loomade toiduks kloonimise kohta

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaülikooli ja Tartu Ülikooli teadlased töötavad vasika kloonimisega ravimitööstuse tarvis.
Maaülikooli ja Tartu Ülikooli teadlased töötavad vasika kloonimisega ravimitööstuse tarvis. Foto: Sille Annuk

Euroopa Komisjon korraldab maist septembrini liikmesriikides veebiküsitluse kloonitud loomade toiduks kasvatamise ja kasutamise kohta.


Küsitlus puudutab ainult loomade kloonimist toiduks kasutamise eesmärgil ega käsitle muudel eesmärkidel loomade kloonimist nagu näiteks teadusuuringute või farmaatsiatoodete eesmärgil, samuti mitte ohustatud liikide või tõugude kloonimist.

Uuring on üks tegevus, mida komisjon viib läbi hindamaks toiduks kasutatavate loomade kloonimise majanduslikku, sotsiaalset ja keskkonnamõju nii ELis kui ka ELi mittekuuluvates riikides. Tulemuste põhjal teeb komisjon ettepanekuid selle sektori reguleerimiseks 2013. aastal.

Küsitlus on suunatud kõigile asjast huvitatud kodanikele, valitsusvälistele organisatsioonidele ja riigiasutustele, aga ka tõuloomakasvatajatele ja talupidajatele, toiduainetööstuse ja jaekaubanduse ettevõtetele ning kloonijatele.

Euroopa Liidus ei ole kloonitud loomi toiduks kasutatud. Samas on kloonimine maailmas paljudes riikides juba üsna laialdaselt levinud tõuaretuslikel eesmärkidel, aga ka ohustatud liikide säilitamise eesmärgil ning lemmikloomasektoris.

Küsimustik on inglise keeles ja asub: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=animalcloning
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles